Grillowane polędwiczki w cebulowej łódce

Był już deser, teraz pora na danie główne.
Dzisiaj chcę zaproponować prawdziwy rarytas: Polędwiczki z morelami i śliwkami
Przepis ten został stworzony przez Kasię B. - jak się zgodzi to napiszę nazwisko ;)  Można przyrządzić na grillu ale również tradycyjnie w piekarniku. Przepis bardzo prosty do wykonania a danie jest niezwykle efektowne i równie pyszne.

Składniki:
Polędwica wierzpowa
Słoik moreli  zalewie słodko kwaśnej ETERNO
Słoik śliwek w zalewie słodko kwaśnej ETERNO
Duża cebula
Przyprawy do smaku: sól, pieprz , papryka słodka
Olej
Przygotowanie:
polędwiczki pokroić na centymetrowe plastry, przygotować marynatę z oleju z przyprawami, polędwiczki wymieszać w marynacie i odstawić na czas przygotowania pozostałych składników. 
Cebulę obrać, przekroić na pół, porozdzielać wartstwy.Odcedzić morele i śliwki, zachowując syropy. Ułożyć łódki cebuli na blasze, na cebulę ułożyć kolejno plaster polędwiczki, na plaster  odcedzoną śliwkę i morelę  ETERNO. Położyć na tackę i położyć na grillu na wyższym poziomie (w piekarniku: Tak przygotowane polędwiczki wstawić do pieca w temp. 200 stopni na 20 min.) Pod koniec pieczenia lub w trakcie grillowania  można skropić  pozostałym  syropem z moreli i śliwek ETERNO.

Podawać ze świeżym pieczywem, najlepiej z bagietką.  
Do smaku można dodać Ketchup Morelowy ETERNO.

Komentarze

  1. Właśnie skończyliśmy jeść. Danie jest przepyszne - 3 osoby jednogłośnie określiły je jako wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.