Grzane wino z pomarańczami ETERNO i syropem cynamonowym
Składniki:
czerwone wino wytrawne
Pomarańcze w syropie ETERNO
Syrop cynamonowy ETERNO
przyprawy: anyż (2 gwiazdki), ziele angielskie (3ziarna), goździki (5szt), cynamon (szczypta), przyprawa korzenna (płaska łyżeczka)
Przyrządzanie:
przelać wino do garnuszka, dodać cały słoik pomarańczy w syropie ETERNO (dodać wszystkie plastry pomarańczy i wlać cały syrop), 1/3 butelki syropu cynamonowego ETERNO, przyprawy. Doprowadzić wino do wrzenia i od razu zestawić z kuchenki (nie gotować, bo stracimy cały smak i aromat!). Przelać do szklaneczek, przełożyć pomarańcze (można je zjeść, są wspaniale nasączone winem). Pić gorące!
Oczywiście przepis ten można dowolnie urozmaicać. My dodaliśmy Cytrynki z miodem - parę plasterków cytrynek i 3 łyżki syropu. Proponuję dodać więcej syropu jak wino jest bardzo wytrawne, żeby było wystarczająco słodkie.
Przepis tylko dla dorosłych:)
Słodziutkie, wspaniałe, przepyszne grzane wino z pomarańczami i syropem cynamonowym.
Polecam wszystkim feriowiczom, idealny relaks po całodziennym szusowaniu na nartach!
Życzymy smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.