piątek, 6 kwietnia 2012

Mazurek owocowy

A na deser oczywiście Mazurek. Podam przepis na Mazurek na kruchym cieście, ale od razu przyznaję się, że do zdjęć przyrządziliśmy deser na bazie wafla. Po prostu w przygotowaniach przedświątecznych nie starczyło nam już czasu na pieczenie ciasta. Niemniej jednak mazurek owocowy czy nasza wersja na waflu są przepysznymi deserami i mam nadzieję, że na każdym stole znajdą się takie smakołyki.

KRUCHE CIASTO
Składniki:
30 dkg mąki
20 dkg masła
10 dkg cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany 22-procentowej

Przyrządzanie:
Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wyłożyć nim formy, nakłuć widelcem i piec 15 min. w temp. 200 stop. C.


MASA
 Składniki:
czekolada - 2 deserowe
galaretki - 3 smaki (kontrastowe kolory)
Pomarańcze w syropie ETERNO
Kiwi w syropie ETERNO

Wiśnie z Rumem ETERNO
Truskawella (konfitura czekoladowo - truskawkowa) ETERNO



Przyrządzanie:
Przygotować wcześniej galaretki.
Rozpuścić czekoladę i wysmarować upieczone kruche ciasto. Zmiksować część owoców z przetworów: Kiwi w Syropie i Pomarańcze w Syropie. Nakładać paskami (ok. 5 cm szerokości) na przemian na kruchym cieście: 1 część masa ze zmielonych kiwi, 1 część masy pomarańczowej, 1 część truskawelli. Na taką masę nakładać gęstniejące galaretki, a jak już za bardzo stwardniały to pokroić w kostkę i rozłożyć po całej powierzchni mazurka. Na wierzchu dodać owoce z Wiśni w syropie, polać dekoracyjnie lukrem. Dla ozdoby można wyłożyć część całych owoców pomarańczy ze słoika. Uwaga: do sporządzenia lukru można użyć syropów ze słoika, np. z pomarańczy: wymieszać cukier z podgrzanym syropem.

SMACZNEGO * SMACZNEGO * SMACZNEGO * SMACZNEGO * SMACZNEGO

Brak komentarzy: