Wielkanocne faszerowane jajka z przysmakami ETERNO
Faszerowane jajka na 3 sposoby z dodatkiem odpowiednio: ketchupu morelowego, chrzanu z imbirem i chrzanu z żurawiną. Idealne urozmaicenie świątecznego stołu.
Składniki podstawowe:
- gotowane jajka - 30szt
- koperek - mały pęczek
- natka pietruszki - mały pęczek
- pieczarki - 70dag
- cebula - 1 duża lub 2 małe
Podstawowe dodatki do sporządzenia masy:
uwaga: dzięki tym dodatkom nie trzeba przyprawiać masy. Od razu po wymieszaniu z przysmakami farsz uzyskuje idealny, wyrazisty smak.
Dodatki opcjonalnie:
- wędzony łosoś
- szynka gotowana
- starty żółty ser
Dodatkowe przetwory do ozdoby:
Morela z Żurawiną ETERNO
Śliwki w delikatnej zalewie słodko-kwaśnej ETERNO
Przyrządzanie:
Ugotować jajka na twardo, pokroić na połówki. Łódki z białek ułożyć na półmisku, żółtka umieścić w misce, rozgnieść widelcem lub posiekać na drobno.
Udusić posiekane na drobną kostkę pieczarki z cebulą, przyprawić odrobiną soli i pieprzu.
Wymieszać masę z żółtek z uduszonymi pieczarkami, dodać natkę pietruszki, koperek i szczypior. Podzielić na 3 części i do każdej z nich dodać odpowiednie dodatki:
1. Ketchup Morelowy połączyć z jedną częścią masy, dodać pokrojoną w kostkę szynkę.
2. Chrzan z imbirem połączyć z drugą częścią masy, dodać pokrojonego łososia.
3. Chrzan z żurawiną połączyć z trzecią częścią masy, dodać starty żółty ser.
Gotowe masy układać na białka, rozprowadzić po całej połówce. Dowolnie ozdobić, np. morelami w zalewie słodko - kwaśnej ETERNO.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.