Mrożona kawa wg tajemnego przepisu włoskiej rodziny

Dzisiaj poznałam tajemnicę robienia DOSKONAŁEJ KAWY MROŻONEJ i zamierzam się z Wami tym przepisem podzielić. Kawę piłam i rzeczywiście miała niepowtarzalny smak.
Oto sposób:
Przygotować wcześniej mocną kawę, posłodzić dużą ilością cukru - np. na 250ml kubek kawy  dodać 3 czubate łyżki cukru. Dolać trochę mleka 2% (na powyższy kubek wlać 5/6 kawy a resztę mleka).  Przelać do plastikowej butelki i schłodzone wstawić do zamrażalnika. Sprawdzać co jakiś czas stan zamrożenia, w między czasie energicznie potrząsając butelką aby rozkruszyć powstający lód. W dodatku automatycznie spienia się mleko i po wlaniu do naczynia kawa ładnie się prezentuje.  Po mocnym schłodzeniu a nawet częściowym zamrożeniu kawy wyjąć butelkę, mocno wstrząsnąć aby rozkruszyć lód, przelać do szklanek. Taką kawę można dowolnie doprawiać i podawać: my dodajemy nasze syropy, dzisiaj piliśmy z lodami. Jak już poznaliście sposób przyrządzania (wcześniej przyrządzić kawę, zmrozić w butelce) to możecie dowolnie eksperymentować ze smakiem (dodawać wanilię, cynamon, kardamon, itp. i itd.).


Komentarze

  1. Wygląda świetnie. Chyba się skuszę.
    Obserwuję i zapraszam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.