Mrożona kawa wg tajemnego przepisu włoskiej rodziny
Dzisiaj poznałam tajemnicę robienia DOSKONAŁEJ KAWY MROŻONEJ i zamierzam się z Wami tym przepisem podzielić. Kawę piłam i rzeczywiście miała niepowtarzalny smak.
Oto sposób:
Przygotować wcześniej mocną kawę, posłodzić dużą ilością cukru - np. na 250ml kubek kawy dodać 3 czubate łyżki cukru. Dolać trochę mleka 2% (na powyższy kubek wlać 5/6 kawy a resztę mleka). Przelać do plastikowej butelki i schłodzone wstawić do zamrażalnika. Sprawdzać co jakiś czas stan zamrożenia, w między czasie energicznie potrząsając butelką aby rozkruszyć powstający lód. W dodatku automatycznie spienia się mleko i po wlaniu do naczynia kawa ładnie się prezentuje. Po mocnym schłodzeniu a nawet częściowym zamrożeniu kawy wyjąć butelkę, mocno wstrząsnąć aby rozkruszyć lód, przelać do szklanek. Taką kawę można dowolnie doprawiać i podawać: my dodajemy nasze syropy, dzisiaj piliśmy z lodami. Jak już poznaliście sposób przyrządzania (wcześniej przyrządzić kawę, zmrozić w butelce) to możecie dowolnie eksperymentować ze smakiem (dodawać wanilię, cynamon, kardamon, itp. i itd.).
Oto sposób:
Przygotować wcześniej mocną kawę, posłodzić dużą ilością cukru - np. na 250ml kubek kawy dodać 3 czubate łyżki cukru. Dolać trochę mleka 2% (na powyższy kubek wlać 5/6 kawy a resztę mleka). Przelać do plastikowej butelki i schłodzone wstawić do zamrażalnika. Sprawdzać co jakiś czas stan zamrożenia, w między czasie energicznie potrząsając butelką aby rozkruszyć powstający lód. W dodatku automatycznie spienia się mleko i po wlaniu do naczynia kawa ładnie się prezentuje. Po mocnym schłodzeniu a nawet częściowym zamrożeniu kawy wyjąć butelkę, mocno wstrząsnąć aby rozkruszyć lód, przelać do szklanek. Taką kawę można dowolnie doprawiać i podawać: my dodajemy nasze syropy, dzisiaj piliśmy z lodami. Jak już poznaliście sposób przyrządzania (wcześniej przyrządzić kawę, zmrozić w butelce) to możecie dowolnie eksperymentować ze smakiem (dodawać wanilię, cynamon, kardamon, itp. i itd.).
Wygląda świetnie. Chyba się skuszę.
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam.