Naleśniki z konfiturą wieloowocową ETERNO na podwieczorek

 Kolejny pomysł na podanie naleśników, z konfiturą wieloowocową jest o niebo lepszy niż sauté :)

Składniki:

placki:
  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy
  • olej rzepakowy do smażenia albo dobra teflonowa patelnia
nadzienie:
  • zmielony biały ser albo twaróg
  • śmietana
  • cukier
polewa:

Przyrządzanie:

Ciasto: wymieszać mleko,  wodę i mąkę, dodać jajka, szczyptę soli, dolać odrobinę oleju lub oliwy. Ja wszystko mieszam w mikserze na gładką masę. Smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju albo bez  jeśli macie dobrą, nieprzywierającą patelnię (wtedy dolewam trochę więcej oleju do surowego ciasta).  Przygotować masę serową, według uznania. Do zmielonego sera albo twarogu. Dodać odpowiednio śmietany, w zależności od tego jak suchy czy wilgotny jest ser. Dodać cukier, też w zależności od upodobania. Pamiętajcie, ze na wierzch dodamy bardzo słodką konfiturę :). Przygotować naleśniki, zwinąć według uznania w trójkąty lub rulony. Podawać ciepłe, polane konfiturą wieloowocową. Możecie dowolnie urozmaicać naleśniki, stosując różne przetwory owocowe, dodać bitą śmietanę itp., itd. A jak zostaną naleśniki to bardzo fajnie, możecie odsmażać na maśle i podawać w takiej samej postaci.

*****
jeść trzeba codziennie, najlepiej 5xdziennie, 
więc po kolei zgłaszam przepis do akcji:

Kuchnia 24/7
na podwieczorek
 

Komentarze

  1. Mmm... Idealne naleśniki na sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam naleników... w zeszłym tygodniu ? :P
    Patrząc na tego cudnego nalenika coś czuje, że będze jutro na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.