Ciasto drożdżowe ze śliwkami do herbaty z cytrynkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki stopionej margaryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 dag. pokruszonych drożdży

Przyrządzanie:

UWAGA: NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ WIECZOREM A RANO SKOŃCZYĆ CIASTO

Wszystkie składniki wymieszać łyżką ( nie trzeba dokładnie rozcierać!), na koniec dodać rozkruszone drożdże. Wymieszać. Przykryć i odstawić na noc (na 10-12 godzin).
rano dodać:
  • 2 szklani mąki
  • zapach waniliowy
Wymieszać wszystkie składniki - BEZ WYRABIANIA
Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wylać ciasto.
  • Śliwki - 1 kg
wydrylować, ułożyć skórką do dołu na wylanym cieście. Posypać odrobiną cukru pudru.
Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Wstawić ciasto na 45 minut.
UWAGA: przed końcem pieczenia, na 10 minut zrobić kruszonkę:
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
wyrobić składniki ręką.

Wyjąć ciasto, zetrzeć na ciasto wymieszane składniki kruszonki. Najlepiej na grubej tarce. Włożyć z powrotem do piekarnika. Dopiec aż kruszonka nabierze złocistego koloru.


Podawać oczywiście z herbatą z Cytrynkami z Rumem ETERNO.

smacznego, smacznego, smacznego :)

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.