Ciastka francuskie z owocami i śliwellą


Bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznego deseru.

Składniki:

Przyrządzanie:

Rozmrażamy ciasto. Po rozmrożeniu kroimy ciasto w kwadraty. Na wierzchu układamy owoce a do środka śliwellę.
Sklejamy rogi ciasta - robimy takie paczuszki lub koperty :)


Zabrakło mi owoców, więc resztę kwadratów posmarowałam truskawellą i zawinęłam po przekątnej, dzięki czemu powstały rożki.

Smarujemy wierz ciasta roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy aż ciastka się zarumienią. Najlepiej w temperaturze ok. 180 st.C przez ok. 30 minut.
Moje ciastka trochę się porozklejały, ale wyszły przepyszne. Ciepłe zniknęły z talerza w oka mgnieniu!


Do tego polecam pyszną herbatę z cytrynkami lub innymi owocami w syropie ETERNO.  Wspaniałe zestawienie na popołudniową przekąskę albo spotkanie z przyjaciółkami.
Smacznego!
Ciasto francuskie jest idealne do przygotowywania deserów, a także słonych przekąsek. Wystarczy zaopatrzyć się wcześniej i przechowywać w zamrażalniku, zawsze pod ręką. Do tego warto mieć w zapasie przetwory owocowe! i w każdej chwili możecie przyrządzić coś pysznego!
Dodaję do akcji:

Czas na ciasto francuskie!

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.