Nadziewany filet z kurczaka zapiekany z cytrynkami

Po królewskim śniadaniu pora na książęcy obiad. Przygotowaliśmy pierś z kurczaka nadzianą morelami i figami. Zapiekliśmy go z plasterkiem cytrynek w syropie, dzięki czemu filet nie wysechł i został soczysty.
Pierś z kurczaka - jedną połowę - przecięliśmy na pół. Od grubszej strony nacięliśmy środek, robiąc kieszonkę i nadzialiśmy bakaliami. Związaliśmy nicią, ułożyliśmy na blasze, na każdym kawałku ułożyliśmy plasterek cytrynek, jak wyciągaliśmy plastry ze słoiczka to specjalnie pozwoliliśmy, żeby były nasączone syropem. Dlatego pierś kurczaka nie wyschła podczas pieczenia. Zapiekaliśmy w temperaturze ok. 180 st.C - musicie sami wyczuć czas, wyjmijcie jak mięso się zarumieni.
Do tego ugotowaliśmy na parze warzywa i zapiekliśmy ziemniaczki. Przepyszne danie, polecamy na obiad!

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.