Granat, gruszka i morele w wiosennej sałatce

Składniki:

Mieszanka sałat z roszponką
Ser pleśniowy rokpol
Morele konserwowe ETERNO
Szynka parmeńska
Gruszka
Granat
Winogrona ciemne
SOS
1/4 szklanka oliwi z oliwek
1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżeczka syropu z moreli konserwowych
1 ząbek czosnku
przyprawy:  pół łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku
sok z jednej cytryny


Przyrządzanie:

Zacznij od przyrządzenia sosu: wymieszaj wszystkie składniki, dodaj wyciśnięty czosnek i odstaw, żeby się "przegryzły składniki". (UWAGA! ten sos jest rewelacyjny do innych sałatek, można minimalnie modyfikować składniki i proporcje, polecam, my się nim zajadamy - zwykłą sałatę zamieni  w ekskluzywną sałatkę)
Na talerz wrzuć sałatę. Pokrój gruszki nie obierając ich, połóż na sałacie. Dodaj pokrojone w paski morele ze słoika, posyp pokrojonym w kostkę serem pleśniowym. Pokrój na połówki winogrona, posyp sałatkę. Szynkę parmeńską podziel na mniejsze kawałki i ułóż fantazyjnie na sałatce. Posyp pestkami granatu i polej sosem.
 SMACZNEGO * smacznego * SMACZNEGO

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.