Clafoutis - letnie owoce w cieście

Dzisiaj zajadamy się wyśmienitym, letnim deserem z malinami, niektórzy osładzają cukrem pudrem, a ja wolę syropem lub konfiturą. Jak zwykle możliwości jest od groma, zależy kto na jaki smak ma ochotę Clafoutis, bo taki to deser, powinien być w oryginale z wiśniami, a ja robię z różnymi owocami, tym razem z malinami. Delikatny, lekki, w sam raz na taki upalny, letni dzień jak dzisia.

Składniki:

500g świeżych malin
100g cukru pudru 
125g mąki
3 jajka
300ml mleka
10g domowego cukru waniliowego 

Przyrządzanie:

Owoce przełożyć na spód żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem. Może być takie naczynie jak do tart, ja użyłam 6 miseczek.
Mąkę wymieszać w misce z częścią mleka, dodać cukier i jajka. Wymieszać, dolewając stopniowo pozostałego mleka. Zalać ciastem owoce. Wstawić do nagrzanego do 190st. C. piekarnika, piec około 20 minut.
Posypać cukrem pudrem, ja lubię jeść polane syropem owocowym ETERNO.


CIEKAWOSTKA:
Clafoutis, z francuskiego wymiawia się klafuti, jest typowym francuskim deserem z wiśni zalanych ciastem. Posypany cukrem pudrem, podawany latem. Z wiśni przyrządzanych w ten sposób wydobywa się wspaniały smak.
Można używać różnych, innych owoców, a wtedy danie jest poprawnie nazywane: flaugnarde. 


 Smacznego!
 

Komentarze

  1. Na sam widok ślinka cieknie ;)) Uwielbiam tego typu słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie na sam widok ślinka cieknie :))Pyszności :))

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.