Letnie grillowanie. Szaszłykomania

Latem wszyscy chętnie przesiadują na dworze, nawet jak w ciągu dnia nie ma się ochoty na cięższe dania, to wieczorem, trochę zgłodniali, chętnie przyrządzamy grilla.
Uwielbiam szaszłyki, zawsze można kombinować i przyrządzać różniaste smaki, co nam fantazja podpowiada, albo w zależności jakie pyszności aktualnioe dostaniemy w sklepie (ja robię zawsze zakupy na ryneczku, gdzie można dostać zawrotu głowy od warzywno - owocowych straganów).

Składniki:

  • filet kurczaka
  • papryka czerwona, zielona, żółta
  • pieczarki
  • cukinia
  • cebula
  • kukurydza (kolba)
  • rarytas grillowy - sałatka do podania jako dodatek do szaszłyka
  • przyprawy
ewentualnie składniki do marynaty.

Przyrządzanie:

Przyprawić kurczaka. Zawsze zaczynam od przyprawienia, żeby zdążył się zamarynować, a dopiero szykuję kolejne składniki.Wystarczy posolić, popieprzyć i sowicie posypać słodką papryką. Można też przygotować słodko - kwaśną marynatę:
do miseczki wlać 1/3 szklankę oliwy z oliwek, dodać 2-3 łyżki musztardy. Jak lubicie bardzo ostre dania to dodajcie musztardę rosyjską a jak słabsze to sarepską. Wcisnąć pół cytryny, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę posolić i popieprzyć. Wsypać łyżeczkę ziół prowansalskich. Wymieszać energicznie i posmarować mięso, lub wrzucić kawałki kurczaka, bez żadnych przypraw, do miski z sosem i dokładnie wymieszać.
Pokroić wszystkie warzywa w kostkę, kukurydzę w plastry. Nakładać w dowolnej kolejności warzywa, do każdego szaszłyka dodać po 3 - 4 kawałki mięsa.

Grillować, uważać, żeby nie przypalić. Nam trochę niestety się przypiekły, ale i tak w smaku były boskie! Podaję z Rarytasem Grillowym ETERNO, który znakomicie zaostrza smak dania! Polecam!
Smacznego!

A na deser OWOCOWE SZASZŁYKI - przepyszne, różne owoce nadziane na patyczki, każdy zakończony truskawką, zamoczoną w czekoladzie. P y s z s n o ś c i !!!


Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.