Ciasto królewskie


CIASTO
30 dag margaryny
2,5-3 szklanki mąki
4 żółtka
1/2 szklanki cukru (ok. 120g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Konfitura owoce leśne ETERNO
orzechy: włoskie, arachidowe niesolone, laskowe, migdały

Połączyć wszystkie składniki. Ugniatać ciasto jak kruche. Zagnieść i podzielić na 2 części.
Surowe ciasto posmarować konfiturą. Z białek ubić pianę z 2 łyżkami cukru pudru. Wyłożyć na konfiturę. Posypać pokruszonymi orzechami.
Upiec (najlepiej 2 części oddzielnie) krótko w niskiej temperaturze. Około 20 - 25 minut w ok. 175 st.C.

KREM
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka (białka wykorzystuję do ciasta)
wymieszać składniki w małej ilości mleka, pozostałe mleko zagotować, wlać budyń, cały czas mieszając zagotować i odstawić do ostygnięcia.
  • masło
ostudzony budyń połączyć z masłem. Przygotowany krem położyć na jednym z ciast. Drugie ciasto delikatnie przełożyć na krem. Odstawić w chłodne miejsce.


To ciasto możecie dowolnie modyfikować wykorzystując różne smaki konfitur.Idealne są konfitury owocowe, np. konfitura rabarbarowo-truskawkowa, konfitura pomarańczowa czy owocowa z migdałami. Polecam również konfitury owocowo - czekoladowe: Śliwellę i Truskawellę. Za każdym razem możesz wyczarować nowe, pyszne smaki.

Smacznego!
 To ciasto jest wspaniałe na każdą okazję, na wszystkie przyjęcia, a szczególnie polecam na SYLWESTRA.
Dodaję przepis do akcji:

Sylwester 2013


ach, jak przyjemnie będzie z takim ciastem powitać Nowy 2014 ROK 
z życzeniami, żeby pozostał cały taki słodki.

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.