Domowe pączki z najsmaczniejszymi konfiturami

Domowe pączki - ten przepis jest w naszej rodzinie od lat. Na początku zdradzę 2 tajemnice, dzięki którym smak pączków jest niezapomniany! Po pierwsze jak chcemy piec pączki rano to wyjmujemy składniki wieczorem, żeby miały całkowicie temperaturę pokojową. Po drugie mąkę kładziemy i zostawiamy na ciepłym grzejniku na całą noc! Sprawdźcie sami.

Składniki:

50dkg mąki, 6dkg drożdży, 5-6 żółtek, 2 łyżki cukru, około 1,5 szklanki mleka, sól, pół kostki masła, ½ laski wanilii, kieliszek wódki, 2 łyżki dobrej konfitury - najlepsze od ETERNO, 1,5 kg smalcu (niestety najlepsze pączki są smażone na smalcu), cukier puder do posypania (lub lukier i kandyzowana skórka pomarańczowa).

Przyrządzanie:

Mąkę wygrzaną przesiać do miski, do wgłębienia w mące wlać drożdże rozmieszane w kilku łyżkach ciepłego mleka z cukrem. Utrzeć żółtka z cukrem i bardzo rozdrobnioną wanilią, wlać do wyrośniętego rozczynu, dodać sól, wódkę i bardzo dokładnie ciasto wyrobić, a na końcu wyrabiania dodać tłuszcz. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na równej wielkości placuszki. Na każdy placuszek położyć po pół łyżeczki konfitury, uformować pączki i odłożyć wszystkie do wyrośnięcia na oprószoną mąką deseczkę. Gdy pączki wyrosną, rozgrzać smalec i najpierw włożyć jeden pączek, powinien wypłynąć zaraz na wierzch, wtedy jest właściwa temperatura tłuszczu. Pączki po włożeniu przykryć, a gdy się zrumienią od spodu odwrócić i bez przykrycia dosmażyć. Wyłożyć najlepiej na bibułę lub papier, a gdy osiąkną z tłuszczu otoczyć w cukrze.

SMACZNEGO i miłego, słodkiego dnia!

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.