Croissant z konfiturą pomarańczową

Croissant (wg. Wikipedii) – pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu.

Istnieje kilka wersji różnych legend dotyczących tych rogalików. Według niektórych przekazów, croissanty wynaleziono na krótko po zakończeniu oblężenia Wiednia w 1683 roku. Podobno to polski szlachcic, szpieg i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki, właściciel kawiarni "Zur blauben Flasche", namówił właściciela pobliskiej piekarni, Petera Wendela, by zaczął wypiekać bułeczki w kształcie półksiężyca, aby upamiętnić zwycięstwo nad tureckimi wojskami.

 To jest najwspanialszy pomysł na SŁODKIE, lekkie śniadanie kontynentalne. Wystarczy podać gorące rogaliki z konfiturą pomarańczową. Do tego świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Pyszne, ulubione śniadanie nie tylko Francuzów. Coraz bardziej popularne! Na pewno w moim domu :)


Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)
  • 1 roztrzepane jajko 
  • konfitura pomarańczowa ETERNO
  • świeże pomarańcze - do wyciśnięcia soku

 

Sposób przygotowania:  

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku 15 cm, a następnie każdy kwadrat podziel na dwa trójkąty. Może uda Wam się kupić gotowe ciasto do wypieku rogalików - jest okrągłe, wystarczy je odpowiednio podzielić jak pizzę. Każdy trójkąt zwiń w rogalik, zaczynając od szerszej części. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Zachowując odstępy, żeby miały miejsce na urośnięcie, ułóż rogaliki. Każdy wygnij w kształt półksiężyca i delikatnie przyciśnij końce do podłoża. Na koniec posmaruj rogaliki rozmąconym jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 15-20 minut na złoty kolor. 
W czasie pieczenia przygotuj sok z pomarańczy.

Najlepsze są gorące, podane z pyszną konfiturą! My polecamy konfiturę pomarańczową - pyyycha, PALCE LIZAĆ! 

Następnym razem podajcie inny smak konfitury ETERNO, za każdym razem nowe, smaczne śniadanie!
Takie śniadanie jest przepyszne, bo wspaniale komponują się smaki - ciasto samo w sobie nie jest słodkie, ale jest cudownie puszyste i chrupiące. Konfitura bardzo aromatyczna, wyraźnie wyczuwa się smak pomarańczy i jej skórki - wspaniale uzupełnia smak croissantów, nadaje cudowną słodycz. A do tego orzeźwiający, słodko - kwaśny smak soku.

Chwila moment i nic nie zostaje:
Przyznam się, że zainspirowałam się sobotnim programem Pani Ewy Wachowicz, która właśnie przygotowała takie rogaliki. Do nich przyrządzała szybką konfiturę wiśniową, a ja od razu pomyślałam o konfiturze pomarańczowej ETERNO! Dzisiaj rano przetestowałam  i nie żałuję. Wyszło pysznie. Bardzo spodobał mi się taki prosty, szybki sposób na przyrządzenie takich smakołyków. I Wam polecam!
SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.