Kokosowy przekładaniec dla dorosłych

Składniki:

CIASTO:

5 łyżek mąki
8 jaj
8 łyżek cukru
3 łyżki kakao
ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia

polewa czekoladowa lub Śliwella - konfitura śliwkowo - czekoladowa

KREM:

15 dag wiórków kokosowych
150ml wódki wyborowej
25 dag masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajo

Wiśnie z rumem ETERNO

Przyrządzanie:

Wiórki kokosowe zalać wódką, przykryć i odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować ciasto.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie zmieszać z ciastem. Przełożyć ciasto do średniej tortownicy, wysmarowanej masłem, wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C.
Masło utrzeć z połową cukru, dodać jajo ubite na parze, wymieszać z wiórkami kokosowymi i wódką.
Upieczone, wystudzone ciasto przekroić na 2 krążki. Na jednym rozsmarować równą warstwę połową kremu kokosowego, przykryć drugim blatem, posmarować polewą czekoladową ale lepiej dobrą konfiturą czekoladowo - śliwkowo Śliwella. Na wierzchu rozłożyć resztę kremu, wyrównać powierzchnię. Udekorować tort wiśniami w syropie rumowym.
Dodatkowo posypcie startymi wiórkami czekoladowymi.

SMACZNEGO!

Wiśnie z rumem - wspaniałe do ozdabiania tortów i ciast. Mięsiste, wydrylowane słodko - kwaśne owoce idealnie łączą się smakowo z bitą śmietaną, przełamując jej słodycz. Dlatego są dobre do gofrów z bitą śmietaną, ale też do omletów - możesz wykorzystać owoce, ale również esencjonalny syrop, w którym są zanurzone wiśnie. 
Pyszne, sami się przekonajcie jak są wyśmienite, rzadko spotykany, bogaty smak wiśni!


Komentarze

  1. Super!! przepiękna słodkość:)
    Zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha!:-)

    Zapraszam do siebie na zupę tajską!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.