Kokosowy przekładaniec dla dorosłych
Składniki:
CIASTO:
5 łyżek mąki8 jaj
8 łyżek cukru
3 łyżki kakao
ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
polewa czekoladowa lub Śliwella - konfitura śliwkowo - czekoladowa
KREM:
15 dag wiórków kokosowych150ml wódki wyborowej
25 dag masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajo
Wiśnie z rumem ETERNO
Przyrządzanie:
Wiórki kokosowe zalać wódką, przykryć i odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować ciasto.Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie zmieszać z ciastem. Przełożyć ciasto do średniej tortownicy, wysmarowanej masłem, wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C.
Masło utrzeć z połową cukru, dodać jajo ubite na parze, wymieszać z wiórkami kokosowymi i wódką.
Upieczone, wystudzone ciasto przekroić na 2 krążki. Na jednym rozsmarować równą warstwę połową kremu kokosowego, przykryć drugim blatem, posmarować polewą czekoladową ale lepiej dobrą konfiturą czekoladowo - śliwkowo Śliwella. Na wierzchu rozłożyć resztę kremu, wyrównać powierzchnię. Udekorować tort wiśniami w syropie rumowym.
Dodatkowo posypcie startymi wiórkami czekoladowymi.
SMACZNEGO!
Pyszne, sami się przekonajcie jak są wyśmienite, rzadko spotykany, bogaty smak wiśni!
Super!! przepiękna słodkość:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:)
Pycha!:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na zupę tajską!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)