Tarta serowo cytrusowa

Składniki:


 

Przyrządzanie:

 Piekarnik rozgrzewamy do 180st.C.
Rozkładamy na blacie, lekko oprószonym mąką ciasto.

Kroimy wszystkie plastry cytryny ze słoika w kostkę, połową posypujemy ciasto. Rozwałkowujemy razem z kawałkami cytrynek.
Formę na tartę o średnicy 25cm wykładamy ciastem, dociskamy brzegi i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy na czas przygotowywania masy.
Mieszamy ricottę z mascarpone, dokłądamy drugą połowę pokrojonej w kostkę cytryny.
Wybijamy 5 żółtek, 6 żółtko zostawiamy do posmarowanie brzegów ciasta. Dokłądamy cukier, około 100g, reszta do białek. Mieszamy wszystko na gładką masę.
Ubijamy białka na sztywno z pozostałą częścią cukru.
Przekładamy pianę do ciasta i delikatnie mieszamy na gładką masę.

Gotową masę przekładamy do formy, na ciasto. Wystające brzegi ciasta francuskiego smarujemy rozmieszanym żółtkiem.
Ciasto pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie nie otwierając drzwiczek piekarnika pozostawiamy w nim do ostygnięcia, na około 2 godziny.
Dekorujemy kandyzowanymi plastrami pomarańczy lub cytryny. Ja użyłam pół na pół. Przygotowałam plastry jak ciasto było już w miarę ostudzone.




Wyłożyć plastry na rozgrzaną patelnię, podlać 2 łyżeczkami syropu. Zmniejsz płomień i cały czas pilnując, przekładaj z jednej na drugą stronę. Uwaga: pilnuj, bo cukrowy syrop szybko może się przypalić. Miękkie plastry, ciepłe ułóż na tarcie.
Smażone plastry cytrynek czy pomarańczy są rewelacyjne, na pewno jeszcze nie raz wykorzystam je, zwłaszcza do takich wypieków.

SMACZNEGO!



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.