Omlety z wiśniami w syropie

Wspaniały deser, smaczny i słodziutki. Idealny na śniadanie, podwieczorek, albo jako przekąska, kiedy masz ochotę na coś pysznego. Często go przygotowuję, wybieram różne dodatki, a dzisiaj wybrałam wiśnie w syropie. Są pyszne, jędrne, soczyste, więc dzięki nim taka prosta potrawa staje się wykwintna.

Składniki:

Przyrządzanie:

ubić pianę z białek. Żółtka wymieszać z mąką i cukrem na gładką masę, delikatnie połączyć z ubitą pianą. Rozgrzać patelnię, dodać masło, żeby się rozpuściło i zmniejszyć temperaturę palnika (tak, żeby nie było na ful, żeby masło klarowane się nie przypaliło a omlety powoli i równomiernie się smażyły). Nakładać łyżką ciasto na patelnię, wyrównać, żeby powstały równe, okrągłe omleciki. Smażyć z dwóch stron, powoli, aż się zarumienią.
Podawać najlepiej póki są ciepłe z ulubionymi dodatkami, a najlepiej z wiśniami w syropie!

Smacznego! 
ps. oczywiście omlety koniecznie podaj z dobrą herbatą z dodatkiem cytrynek ETERNO

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.