Japońskie naleśniki
Pyszne, puchate omlety. Dla dzieci i starszych łasuchów. Możesz podać na śniadanie albo przekąskę. Oryginalna nazwa to
Japanese Hotcakes
czyli Japońskie ciepłe bułeczki. Takie naleśniki w stylu japońskim są tak puszyste, że ślinka cieknie na sam wygląd. Ale koniecznie trzeba je spróbować!
Można podawać je z syropem klonowym, konfiturą lub ulubionym syropem owocowym.
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 sody oczyszczonej
- dodatki: syrop Limonka z miętą, Powidła Śliwkowe albo inne ulubione syropy i konfitury Eterno
- masło klarowane do smażenia
- okrągłe, metalowe foremki (moje mają 3cm wysokości i 9cm średnicy)
Przyrządzanie:
Porządnie wymieszać jajka, maślankę, cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę i ponownie dobrze wymieszać. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i rozpuścić masło, wysmarować foremki wewnątrz masłem i rozłożyć na patelni. Napełnić foremki ciastem maksymalnie do połowy (jak będzie za dużo, to w środku zostanie surowe) i z jednej strony smażyć ok. 4 minuty, ostrożnie przekręcić na drugą stronę i smażyć ok. 3-4 minuty. Warto sprawdzić pierwszego placka, czy nie jest surowy w środku, żeby w razie czego przy następnych dać mniej ciasta albo dłużej smażyć.
A tak sprzęt jest potrzebny do smażenia:
A tak sprzęt jest potrzebny do smażenia:
SMACZNEGO!
Wow pierwszy raz takie widzę, super pomysł! Na pewno spróbuję :>
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńFajne!
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuń