Tarta pomarańczowa
Dzisiaj istne szaleństwo - TARTA MICHAŁA!
Nie ma szans, żeby się nie uśmiechnąć! Pyszności, aż palce lizać. Zapomnicie o brzydkiej pogodzie, nasza tarta jest jak słońce ;)
Tarta pomarańczowa
Składniki :
1 słoik Czerwonych Pomarańczy ETERNO
Nie ma szans, żeby się nie uśmiechnąć! Pyszności, aż palce lizać. Zapomnicie o brzydkiej pogodzie, nasza tarta jest jak słońce ;)
Tarta pomarańczowa
Składniki :
SPÓD:
175 g mąki pszennej
85 g zimnego masła
30g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki zimnej wody lub mleka
Przyrządzanie: przesiać do miseczki mąkę, dodać pokrojone masło. Rozgniatać palcami, dokładnie mieszając do podobieństwa zacierek. Dodać cukier, wlać żółtka zmieszane z wodą. Szybko zagnieść, aż powstanie elastyczna, nie lepiąca się kula.
Kulę ciasta owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Rozwałkować, wyłożyć formę, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 1800C przez 12-14 min.
W tym czasie przygotować masę: (nie wyłączaj piekarnika)
Masa pomarańczowa
4 żółtka
2 serki TOSKA (maskarpone)
1 słoik Pomarańczyw Syropie ETERNO1 słoik Czerwonych Pomarańczy ETERNO
Żółtka utrzeć z serkiem, dodać syrop ze słoika z pomarańczy, wymieszać, przelać na podpieczony spód tarty. Ułożyć naprzemiennie plastry pomarańczy i czerwonej pomarańczy.
Piec 30 min w temp. 1800C.
Po wyjęciu można jeszcze dodatkowo przybrać plasterkami pomarańczy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.