Tarta pomarańczowa

Dzisiaj istne szaleństwo - TARTA MICHAŁA!
Nie ma szans, żeby się nie uśmiechnąć! Pyszności, aż palce lizać. Zapomnicie o brzydkiej pogodzie, nasza tarta jest jak słońce ;)
Tarta pomarańczowa
Składniki :
SPÓD:
175 g mąki pszennej
85 g zimnego masła
30g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki zimnej wody lub mleka

Przyrządzanie: przesiać do miseczki mąkę, dodać pokrojone masło. Rozgniatać palcami, dokładnie mieszając do podobieństwa zacierek. Dodać cukier, wlać żółtka zmieszane z wodą. Szybko zagnieść, aż powstanie elastyczna, nie lepiąca się kula.                             
Kulę ciasta owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Rozwałkować, wyłożyć formę, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 1800C przez 12-14 min.


W tym czasie przygotować masę: (nie wyłączaj piekarnika)



Składniki:
Masa pomarańczowa
4 żółtka
2 serki TOSKA (maskarpone)
1 słoik Pomarańczyw Syropie ETERNO
1 słoik Czerwonych Pomarańczy ETERNO

Żółtka utrzeć  z serkiem, dodać syrop ze słoika z pomarańczy, wymieszać, przelać na podpieczony spód tarty. Ułożyć naprzemiennie plastry pomarańczy i czerwonej pomarańczy.
Piec 30 min w temp. 1800C.
Po wyjęciu można jeszcze dodatkowo przybrać plasterkami pomarańczy.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.