Wykwintne pieczone jabłka z Pigwą do Herbaty ETERNO


Składniki:
kwaskowe jabłka - 4 sztuki
Pigwa do Herbaty ETERNO - 1 słoik
miód - 4 łyżki (jeżeli wolimy słodszą wersję)
cynamon - 1 laska







Przyrządzanie:

Umyte jabłka należy wydrylować, tak aby nie uszkodzić dna. Do każdego z nich włożyć parę łyżeczek pigwy ze słoiczka, polać łyżeczką miodu, zalać syropem pigwowym.

Wstawić do piekarnika na 180 stopni C. Piec około 10 -15 minut, sprawdzać czy jabłka za bardzo się nie zarumieniają, w czasie pieczenia można polewać resztą syropu ze słoika.  Po wyjęciu zetrzeć na tarce cynamon. Podawać na gorąco. Dla urozmaicenia można dodać bitą śmietanę.


Miód możecie zastosować opcjonalnie, jak kto lubi. Możecie użyć bardziej słodkich jabłek i nie dodawać miodu albo bardzo kwaśnych i dosłodzić właśnie miodem. Pigwa jest dosyć kwaskowa i w połączeniu z kwaśnym jabłkiem może być dla amatorów słodkości za mało słodkie. Przepis można dowolnie modyfikować: dodać cukru waniliowego, użyć innych przetworów ETERNO, np.:
Żurawina z Pigwą
lub Mango z Żurawiną
lub Papaja z Kwiatem Czarnego Bzu.





Życzymy smacznego:)

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.