Potrawka z indyka
Dzisiaj propozycja na potrawkę SŁODKO - KWAŚNĄ z piersi indyka.
Składniki:
pierś indyka (ok. 0,5kg - 3 plastry)papryka konserwowa (słoik)
Mango z wanilią ETERNO (słoik)
cebula (średnia)
czosnek (1 ząbek)
pomidory (2 średnie)
ryż (2 torebki)
przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)
Przyrządzanie:
Pokroić w kostkę indyka. Przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością papryki. Najlepszy jest pieprz różnokolorowy - ciekawie urozmaica smak. Jeżeli chcecie bardziej pikantną wersję to można dodać odrobinę chili. Podsmażyć z każdej strony na oleju. Przerzucić do garnka.Pokroić w talarki cebulę - podsmażyć, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty ząbek czosnku - wymieszać, uważać, żeby nie przypalić. Dodać na patelnię sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Poczekać chwilę, aż się rozprószą i przełożyć do garnka. Przerzucić cebulę z czosnkiem do garnka. Zestawić patelnię i wstawić na ogień garnek z potrawką. Dodać pokrojoną w kostkę lub paski paprykę konserwową - wystarczy ok 3 duże plastry (ćwiartki papryki) oraz mango z wanilią łącznie z syropem ze słoika. Poddusić przez 15 minut. Gotowe.
W między czasie ugotować ryż. Przełożyć ryż na talerze, polać potrawką.
Danie jest wyśmienite, słodziutkie i jeżeli tylko lubicie takie połączenia smaków (słodko-kwaśne) sami będziecie zaskoczeni jak jest smaczne.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.