Sałatka serowa z czosnkiem i morelami konserwowymi ETERNO
Składniki:
Morele w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO
Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO
Przyrządzanie:
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozdrobnić czosnek, najlepiej wycisnąć w wyciskarce do czosnku. Pokroić morele ze słoiczka na połówki, żurawinę dodajemy w całości (możemy dodać śliwki i morele ETERNO, łącznie lub zamiast Moreli z Żurawiną). Dodać majonez i wymieszać wszystkie składniki.
Wyjmując owoce ze słoika nie musimy ich specjalnie odsączać, wtedy sałatka jest bardziej kleista i można dodać mniej majonezu.
Pomimo dodania czosnku sałatka nie jest bardzo ostra, będzie smakować nawet tym, którzy nie przepadają za świeżym czosnkiem. Jest bardzo ciekawa w smaku, najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Polecamy ją również jako dodatek do dań głównych, np. potraw mięsnych (pieczonego kurczaka, schabu, itp.)
- Żółty ser typu holenderskiego (np. Gouda lub Edam) - ok 400g
- Czosnek - duży ząbek lub 2 małe
- Majonez - 2 łyżki
- Morele z Żurawiną (konserwowe) ETERNO - 1 słoik
Morele w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO
Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO
Przyrządzanie:
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozdrobnić czosnek, najlepiej wycisnąć w wyciskarce do czosnku. Pokroić morele ze słoiczka na połówki, żurawinę dodajemy w całości (możemy dodać śliwki i morele ETERNO, łącznie lub zamiast Moreli z Żurawiną). Dodać majonez i wymieszać wszystkie składniki.
Wyjmując owoce ze słoika nie musimy ich specjalnie odsączać, wtedy sałatka jest bardziej kleista i można dodać mniej majonezu.
Pomimo dodania czosnku sałatka nie jest bardzo ostra, będzie smakować nawet tym, którzy nie przepadają za świeżym czosnkiem. Jest bardzo ciekawa w smaku, najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Polecamy ją również jako dodatek do dań głównych, np. potraw mięsnych (pieczonego kurczaka, schabu, itp.)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.