Sernik z owocami
Przepyszna odmiana sernika. Można zrobić bez owoców, ale jak dodamy owoce to jest jeszcze pyszniejszy.
składniki:
1/3 kostki masła
2 żółtka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
3 łyżki śmietany kremówki
przyrządzanie:
wymieszać wszystkie składniki, ułożyć na spodzie blachy. Wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika, wyjąć i wlać na wierzch masę serową.
1,5kg białego sera (najlepszy twaróg mielony)
1/3 kostki masła
1,5 szklanki cukru
2 waniliowe
6 jajek: oddzielić białko do zrobienia piany
zapach pomarańczowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
do przełożenia owoce:
Mango z Żurawiną ETERNO - 1 słoik (odcedzić owoce)
Mango z Wanilią ETERNO - 1 słoik (odcedzić owoce)
Przyrządzie:
Wymieszać żółtka z cukrem. Dodać masło i po woli dodawać zmielony ser. Dodać mąkę oraz zapach pomarańczowy. Bardzo dokładnie wymieszać (mieszać najlepiej mikserem dosyć długo - tak żeby nie było żadnej grudki). Dodać ubitą pianę i bardzo delikatnie połączyć z pozostałą masą.
Przygotować blachy (wyłożyć pergaminem do pieczenia) z kruchym ciastem. Ja przyrządziłam w 2 keksówkach: wylać trochę masy serowej, ułożyć owoce ze słoika, zalać resztą sera.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 170 - 180 st C) przez około godzinę.
KRUCHE CIASTO
składniki:
1/3 kostki masła
2 żółtka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
3 łyżki śmietany kremówki
przyrządzanie:
wymieszać wszystkie składniki, ułożyć na spodzie blachy. Wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika, wyjąć i wlać na wierzch masę serową.
SERNIK:
Składniki:1,5kg białego sera (najlepszy twaróg mielony)
1/3 kostki masła
1,5 szklanki cukru
2 waniliowe
6 jajek: oddzielić białko do zrobienia piany
zapach pomarańczowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
do przełożenia owoce:
Mango z Żurawiną ETERNO - 1 słoik (odcedzić owoce)
Mango z Wanilią ETERNO - 1 słoik (odcedzić owoce)
Przyrządzie:
Wymieszać żółtka z cukrem. Dodać masło i po woli dodawać zmielony ser. Dodać mąkę oraz zapach pomarańczowy. Bardzo dokładnie wymieszać (mieszać najlepiej mikserem dosyć długo - tak żeby nie było żadnej grudki). Dodać ubitą pianę i bardzo delikatnie połączyć z pozostałą masą.
Przygotować blachy (wyłożyć pergaminem do pieczenia) z kruchym ciastem. Ja przyrządziłam w 2 keksówkach: wylać trochę masy serowej, ułożyć owoce ze słoika, zalać resztą sera.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 170 - 180 st C) przez około godzinę.
smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.