Romans polsko - francuski gwarancją smaku doskonałego
Boskie połączenie smaków: błękitnego sera owczego (jedynego w Polsce) z morelą słodko-kwaśną ETERNO (jedyną w Polsce) zwieńczone winem alzackim Riesling (sławą wśród win)!
Parokrotnie na naszym blogu mówiłam o ulubionym przez nas połączeniem
smaków: sera z pleśnią z naszymi morelami w zalewie słodko – kwaśnej. A dzisiaj
znaleźliśmy dwie akcje kulinarne, które doskonale połączą te smaki, a dodatkowo
uzupełnią o doskonałe wino. To jest nasz ulubiony przepis i z czystym sumieniem polecamy
każdemu. Doskonałe na randkę, dla przyjaciół czy spotkanie rodzinne. Jaka by
nie była okazja, to danie doda jej splendoru.
Składniki:
Morele w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO
Ser owczy Blue Ranczo Frontiera
Alzackie wino Riesling Vieilles Vignes
Orzechy pekanowe
Mix sałat
Gruszka
Bułka ciabata
Sos:
Cytryna 2 łyżki
Oliwa 1/3 szklanki
Przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielony
Przyrządzanie:
Ułożyć sałatę, na wierzchu ułożyć plastry gruszki.
Ciabatę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Ułożyć na sałtace.
Orzechy pekanowe uprażyć na patelni. Ułożyć na sałatce.
Ułożyć pokrojony w kostkę ser, oraz odcedzone morele z żurawiną. Na koniec polać dressingiem – wymieszaną oliwą z sokiem z cytryny doprawioną solą i pieprzem.
Podawać z białym winem, najlepiej:
Riesling Vieilles Vignes d'Alsace
A dlaczego? Najlepiej smakuje z winem, które właśnie przetestowałam, spróbowałam i to połączenie mogę z czystym sumieniem polecić jako uzupełniające się smaki. Wino Riesling d’Alsace, które podałam do sałatki zawiera w sobie jednoczenie słodycz i kwasowość a te smaki idealnie współgrają zwłaszcza z błękitnym serem i słodko - kwaśną morelą z żurawiną. Na pierwszy łyk ostre jak błękitny ser, po czym przechodzi w łagodną słodycz jak morele i gruszki z sałatki. A wszystko razem powoduje, że żaden ze smaków nie dominuje, dlatego trudno by było z któregoś zrezygnować.
Uwaga: ten smak zniewala:)
Apetyt na Polskę - gotuj z "Tygodnikiem Powszechnym"
W Tygodniku Powszechnym w numerze nr 31/2012 w artykule Michała Olszewskiego pt.: "Gdzie ser dojrzewa" możecie zapoznać się z producentem wspaniałego sera, który użyłam do naszego przepisu:
Ranczo Frontiera to niewielkie gospodarstwo ekologiczne położone w najpiękniejszym regionie Mazur, nieopodal Mrągowa. Jest to jedno z najwyżej i najbarwniej położonych siedlisk w okolicy, wpisujące się wyraziście w przepiękne, pełne przestrzeni krajobrazy. Położenie Frontiery z dala od skupisk cywilizacji sprawia, że odnosi się wrażenie całkowitego odosobnienia, a życie tu nabiera posmaku pionierskiej przygody.
Ser owczy blue jest to
ser z przerostem pleśni niebieskiej przypominający w smaku francuski roquefort,
również wytwarzany z mleka owczego. Pieczarkowy, pikantny a nawet ostry,
najlepiej smakuje z winem dobranym odpowiednio do stopnia dojrzałości lub ze
słodkimi owocami. Wyszukany dodatek do pizzy, sosów czy szpinaku. Jedyny w Polsce owczy ser blue wytwarzany ręcznie
na farmie FRONTIERA.
Dodam jeszcze, że nie łatwo jest kupić ten ser, ale udało mi się w świetnym sklepie ze zdrową żywnością : Wasz sklep w Warszawie.
Dodam jeszcze, że nie łatwo jest kupić ten ser, ale udało mi się w świetnym sklepie ze zdrową żywnością : Wasz sklep w Warszawie.
A wszystko to dzięki akcji kulinarnej:
Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji
Alzacja (fr. Alsace, niem. Elsass) to kraina historyczna i region
administracyjny, z którym pokrywa się jeden z 10 regionów winiarskich
Francji.
Region Alzacji położony jest na nadrzecznej równinie,
ograniczonej od wschodu Renem, a od zachodu masywem Wogezów.
Pasmo gór poprzecinane jest malowniczymi dolinami dopływów zasilających wody Renu.
Alzacja graniczy od północy i wschodu z Niemcami, od południa
ze Szwajcarią, a od zachodu z Lotaryngią.
Alzackie winnice ciągną się od Strasburga na północny-zachód i sięgają do Miluzy. Tworzą one wąski pas wzdłuż Renu, szerokości 20 km i długości 170 km. Ogólna powierzchnia winnic alzackich obejmuje 16 tyś hektarów.
Wybraliśmy do naszego przepisu wino Riesling d’Alsace, ponieważ jest idealnym uzupełnieniem smaku, a nawet lepiej by było powiedzie, że połączeniem. Schłodzone idealnie wydobywa swój smak a dlaczego warto go poda do naszego dania opisałam wyżej.
co jeszcze ciekawego o winie:
Riesling w
Alzacji jest szalenie wytrawny, o licznych i różnorodnych nutach owocowych oraz
tak charakterystycznej mineralności.
Alzackie rieslingi są zwykle bardzo wytrawne, o
odświeżającej kwasowości. Są to wina gęste, otulające podniebienie.
Serwuje się schłodzonego do 11 °C.
Wino to jest coraz bardziej doceniane w Polsce.
W numerze 35 (5/2008) Magazynu Wino Wojciech Bońkowski napisał między innymi : „Nie ma na świecie odmiany, która w równym stopniu przekazywałaby niuanse terroir… Żadne inne wino na tym świecie nie przekazuje nam w tak dobitny sposób mineralnej prawdy o ziemi… Nie ma na świecie szczepu, który dawałby bardziej fascynujące, pamiętane przez lata bukiety. W jego repertuarze jest więcej kwiatów niż w atlasie botanicznym i więcej owoców niż na dalekowschodnim targu... Nie ma odmiany bardziej elastycznej, gotowej dawać wina intrygujące, życiodajne, nie ma szczepu czującego się równie dobrze przy 6, 9, 12 i 13,5% alkoholu, z winogronami zielonymi, podsuszonymi, zmrożonymi, zbrązowiałymi od romansu ze szlachetną pleśnią…. Nie ma na świecie odmiany dającej wina bardziej długowieczne, zadziwiające cztery miesiące po zbiorach i po czterdziestu latach w butelce… Nie ma na świecie wina, które oferowałoby nam lepszy stosunek jakości do ceny.”
W numerze 35 (5/2008) Magazynu Wino Wojciech Bońkowski napisał między innymi : „Nie ma na świecie odmiany, która w równym stopniu przekazywałaby niuanse terroir… Żadne inne wino na tym świecie nie przekazuje nam w tak dobitny sposób mineralnej prawdy o ziemi… Nie ma na świecie szczepu, który dawałby bardziej fascynujące, pamiętane przez lata bukiety. W jego repertuarze jest więcej kwiatów niż w atlasie botanicznym i więcej owoców niż na dalekowschodnim targu... Nie ma odmiany bardziej elastycznej, gotowej dawać wina intrygujące, życiodajne, nie ma szczepu czującego się równie dobrze przy 6, 9, 12 i 13,5% alkoholu, z winogronami zielonymi, podsuszonymi, zmrożonymi, zbrązowiałymi od romansu ze szlachetną pleśnią…. Nie ma na świecie odmiany dającej wina bardziej długowieczne, zadziwiające cztery miesiące po zbiorach i po czterdziestu latach w butelce… Nie ma na świecie wina, które oferowałoby nam lepszy stosunek jakości do ceny.”
Czy
trzeba coś dodawać?
A wszystko to dzięki akcji kulinarnej:
A do tego wszystkiego Morele z Żurawiną w zalewie słodko - kwaśnej ETERNO
Idealne uzupełnia smak sera, zwłaszcza jeżeli mamy ostry, bardzo wyrazisty ser. Morele dodają łagodzącej słodyczy. Jeżeli lubicie łączyć wyraziste smaki to polecamy to zestawienie.
Morele z Żurawiną polecamy
jako przekąskę: na desce ułożyć wędliny, plastry różnych serów, poprzekładać owocami moreli, posypać owocami żurawiny.Jako pyszny dodatek do serów, wędlin, mięs, ryb, koreczków bankietowych oraz sałatek owocowych i warzywnych.
jak bym miała wybierać najlepsze połączenie smaków jakie tylko mi się zamarzy to właśnie takie jest NUMBER 1 !
OdpowiedzUsuńale pycha talerz;)
OdpowiedzUsuńMniam, ostatnio mam straszną ochotę na niebieski ser i wsuwam go tak po prostu bez niczego ;)
OdpowiedzUsuńSery, wino, orzechy... Czemu mnie tam nie było? ;)
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńW jaki sposób mogę się z Wami skontaktować?
Pozdrawiam! ;)
najlepiej na maila: eterno@eterno.pl
OdpowiedzUsuńGratulacje wyróżnienia, trzymam kciuki!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za gratulacje, strasznie się cieszę. Szkoda, ze nie mogłam częstować tym daniem, bo było przepyszne, wszystkie składniki wspaniale się uzupełniały. Uwielbiam dania, gdzie wyczuwalne są różne smaki jednocześnie (kwaśny, słodki, ostry i inne):) To właśnie takie było: bogactwo smaków w jednym daniu :)
OdpowiedzUsuńPrzydałby się chyba lepszy aparat fotograficzny.
OdpowiedzUsuńZgadzam się, że by się przydał, chociaż sam aparat nie pomoże jak się robi zdjęcia amatorsko, a ja tak robię. Niestety nie jestem "człowiekiem orkiestrą" i nie mam zdolności ani tym bardziej szkoły fotograficznej:) za to kocham kuchnię i swoją pracę:)
OdpowiedzUsuń