Sałatka z pomarańczami i sosem chrzanowym
Wyśmienite połączenie smaków, wręcz zaskakujące, robi wrażenie i jest świetnym dodatkiem do obiadowego dania.
Przyrządzamy sos:
do miski wlewamy jogurt, dodajemy oliwę, sok cytrynowy, dokładamy chrzan z żurawiną i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy do smaku. Polewamy sałatkę.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na koniec ścieramy skórkę z wyparzonej pomarańczy.
Podajemy do obiadu.
Do sałatki przyrządziłam świetne polędwiczki: Podsmażyłam plastry polędwicy (około 0,5kg), przerzuciłam do garnka. Pokrojoną cebulę (2-3 szt.) zeszkliłam i dodałam do polędwicy. Podsmażyłam 0,5 kg pieczarek pokrojonych w plastry i dodałam do garnka z polędwicą i cebulą. Garnek wstawiłam na mały ogień, i poddusiłam około 15 minut. Dodałam kwaśną śmietanę przyprawioną solą i pieprzem i dusiłam dalej przez 10 minut. Następnie przełożyłam porcje do małych miseczek i dodałam do każdej z nich starty na grubej tarce ser. Wstawiłam do piekarnika, trzymałam aż ser się nie rozpuścił i zarumienił. Podałam razem z sałatką i było przepyszne. Możecie podać z zapiekanymi ziemniaczkami.
Składniki:
- kapusta pekińska
- pomarańcze - 2szt.
- mandarynki - 2 szt.
- natka pietruszki - pęczek
sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- ok. 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- chrzan z żurawiną (ok. 1/3 słoika)
- cukier, sól, pieprz
Przyrządzanie:
Kroimy kapustę pekińską. Obieramy pomarańcze i kroimy w kostkę dokładamy do miski z kapustą. Wrzucamy kawałki mandarynki.Przyrządzamy sos:
do miski wlewamy jogurt, dodajemy oliwę, sok cytrynowy, dokładamy chrzan z żurawiną i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy do smaku. Polewamy sałatkę.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na koniec ścieramy skórkę z wyparzonej pomarańczy.
Podajemy do obiadu.
Do sałatki przyrządziłam świetne polędwiczki: Podsmażyłam plastry polędwicy (około 0,5kg), przerzuciłam do garnka. Pokrojoną cebulę (2-3 szt.) zeszkliłam i dodałam do polędwicy. Podsmażyłam 0,5 kg pieczarek pokrojonych w plastry i dodałam do garnka z polędwicą i cebulą. Garnek wstawiłam na mały ogień, i poddusiłam około 15 minut. Dodałam kwaśną śmietanę przyprawioną solą i pieprzem i dusiłam dalej przez 10 minut. Następnie przełożyłam porcje do małych miseczek i dodałam do każdej z nich starty na grubej tarce ser. Wstawiłam do piekarnika, trzymałam aż ser się nie rozpuścił i zarumienił. Podałam razem z sałatką i było przepyszne. Możecie podać z zapiekanymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Przyznacie, że taka sałatka jest bardzo oryginalna, a połączenie świeżych pomarańczy z chrzanem z żurawiną może być nawet zaskakujące. Polecam bardzo, jest ekscentryczna ale pyszna :)
Dodaję do akcji:
Awangarda smaku
Przyznacie, że taka sałatka jest bardzo oryginalna, a połączenie świeżych pomarańczy z chrzanem z żurawiną może być nawet zaskakujące. Polecam bardzo, jest ekscentryczna ale pyszna :)
Dodaję do akcji:
Awangarda smaku
Wygląda pysznie..ciekawe połączenie smaków..koniecznie muszę wyprobowac.
OdpowiedzUsuń