Konfitura rabarbarowo - truskawkowa do lodów

Co może być lepszego w wakacyjne dni niż orzeźwiający deser lodowy?
Mega szybki do przyrządzenia, a bardzo smaczny. Smak lodów możesz wybrać jaki lubisz, możesz użyć też innej konfitury, tutaj głównie chodzi o pomysł zastosowania i połączenia składników.

Składniki:

Przyrządzanie:

Przełożyć lody do pucharków, polać bitą śmietanę, na wierzch ułożyć łyżeczkę konfitury i udekorować listkiem mięty.
Smak jest fantastyczny, lody chłodzą, bita śmietana osładza a konfitura nadaje kwaskowego smaku, przełamuje słodycz lodów i bitej śmietany.
Konfitura rabarbarowo - truskawkowa zawiera w swoim składzie delikatną nutę mięty i świetnie uzupełnia się ze świeżym listkiem mięty. Dlatego cała ta kompozycja jest tak udana i smaczna!

Smacznego!

PORADA:
Przepis na smaczną bitą śmietanę:
UWAGA:  wyróżniony tekst poniżej to cały sekret na przyrządzenie najlepszej bitej śmietany - nie ma możliwości, żeby się nie udała!
Składniki:
- 400ml śmietany 36%,
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
jeżeli chcecie bardziej wyrazisty smak to dodajcie:
- ½ łyżeczki soku z cytryny lub otartą skórkę z cytryny
Przyrządzanie:
Śmietanę trzeba mocno schłodzić w lodówce, dla lepszego efektu możecie schłodzić również miskę (najlepiej metalową), w której będziemy śmietanę ubijać i trzepaczkę. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i zaczynamy ubijać trzepaczką lub miksować mikserem. Jeśli ubijacie mikserem zacznijcie od wolnych obrotów stopniowo je zwiększając. Kiedy śmietana trochę zgęstnieje, dodajemy pozostałe składniki czyli cukier puder, cukier waniliowy (ewentualnie sok z cytryny). Ubijamy śmietanę na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła z miski kiedy przekręcimy ją do góry nogami.Nie ubijajcie też zbyt długo, bo tłuszcz zacznie się grudkować. Podawać najlepiej świeżo przyrządzoną.

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.