Konfitura rabarbarowo - truskawkowa do lodów
Co może być lepszego w wakacyjne dni niż orzeźwiający deser lodowy?
Mega szybki do przyrządzenia, a bardzo smaczny. Smak lodów możesz wybrać jaki lubisz, możesz użyć też innej konfitury, tutaj głównie chodzi o pomysł zastosowania i połączenia składników.
Smak jest fantastyczny, lody chłodzą, bita śmietana osładza a konfitura nadaje kwaskowego smaku, przełamuje słodycz lodów i bitej śmietany.
Konfitura rabarbarowo - truskawkowa zawiera w swoim składzie delikatną nutę mięty i świetnie uzupełnia się ze świeżym listkiem mięty. Dlatego cała ta kompozycja jest tak udana i smaczna!
PORADA:
Przepis na smaczną bitą śmietanę:
UWAGA: wyróżniony tekst poniżej to cały sekret na przyrządzenie najlepszej bitej śmietany - nie ma możliwości, żeby się nie udała!
Składniki:
- 400ml śmietany 36%,
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
jeżeli chcecie bardziej wyrazisty smak to dodajcie:
- ½ łyżeczki soku z cytryny lub otartą skórkę z cytryny
Przyrządzanie:
Śmietanę trzeba mocno schłodzić w lodówce, dla lepszego efektu możecie schłodzić również miskę (najlepiej metalową), w której będziemy śmietanę ubijać i trzepaczkę. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i zaczynamy ubijać trzepaczką lub miksować mikserem. Jeśli ubijacie mikserem zacznijcie od wolnych obrotów stopniowo je zwiększając. Kiedy śmietana trochę zgęstnieje, dodajemy pozostałe składniki czyli cukier puder, cukier waniliowy (ewentualnie sok z cytryny). Ubijamy śmietanę na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła z miski kiedy przekręcimy ją do góry nogami.Nie ubijajcie też zbyt długo, bo tłuszcz zacznie się grudkować. Podawać najlepiej świeżo przyrządzoną.
Mega szybki do przyrządzenia, a bardzo smaczny. Smak lodów możesz wybrać jaki lubisz, możesz użyć też innej konfitury, tutaj głównie chodzi o pomysł zastosowania i połączenia składników.
Składniki:
- lody waniliowo - czekoladowe
- konfitura rabarbarowo - truskawkowa
- bita śmietana
- mięta
Przyrządzanie:
Przełożyć lody do pucharków, polać bitą śmietanę, na wierzch ułożyć łyżeczkę konfitury i udekorować listkiem mięty.Smak jest fantastyczny, lody chłodzą, bita śmietana osładza a konfitura nadaje kwaskowego smaku, przełamuje słodycz lodów i bitej śmietany.
Konfitura rabarbarowo - truskawkowa zawiera w swoim składzie delikatną nutę mięty i świetnie uzupełnia się ze świeżym listkiem mięty. Dlatego cała ta kompozycja jest tak udana i smaczna!
Smacznego!
Przepis na smaczną bitą śmietanę:
UWAGA: wyróżniony tekst poniżej to cały sekret na przyrządzenie najlepszej bitej śmietany - nie ma możliwości, żeby się nie udała!
Składniki:
- 400ml śmietany 36%,
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
jeżeli chcecie bardziej wyrazisty smak to dodajcie:
- ½ łyżeczki soku z cytryny lub otartą skórkę z cytryny
Przyrządzanie:
Śmietanę trzeba mocno schłodzić w lodówce, dla lepszego efektu możecie schłodzić również miskę (najlepiej metalową), w której będziemy śmietanę ubijać i trzepaczkę. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i zaczynamy ubijać trzepaczką lub miksować mikserem. Jeśli ubijacie mikserem zacznijcie od wolnych obrotów stopniowo je zwiększając. Kiedy śmietana trochę zgęstnieje, dodajemy pozostałe składniki czyli cukier puder, cukier waniliowy (ewentualnie sok z cytryny). Ubijamy śmietanę na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła z miski kiedy przekręcimy ją do góry nogami.Nie ubijajcie też zbyt długo, bo tłuszcz zacznie się grudkować. Podawać najlepiej świeżo przyrządzoną.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.