Babeczki z jagodami
Czas:
przyrządzanie: 15 minutpieczenie: 20 minut
Trudność:
Bardzo łatwe, nie wymaga żadnego sprzętu.Składniki:
- 35 dag mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka mleka
- szklanka jagód
- brązowy cukier do posypania
konfitura Owoce Leśne ETERNO
Przyrządzanie:
Połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Oddzielnie wymieszać olej, mleko i jajko.Mokre składniki wlać do suchych składników, niedbale wymieszać widelcem Dodać jagody, ponownie wymieszać.
W formę do muffinek włożyć papilotki, napełnić je na dno ciastem, dodać po łyżeczce konfitury owocowej, dopełnić ciastem foremki do 2/3 wysokości. Każdą posypać niewielką ilością brązowego cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st., piec mniej więcej 20 minut.
UWAGA!
Konfiturę dodałam opcjonalnie, możecie zrobić ten przepis bez niej. Możecie też użyć innego smaku konfitury, ciasto jest bardziej wilgotne i dzięki niej urozmaicamy smak babeczek.
SMACZNEGO!
uwielbiam jagody, tak długo się na nie czeka, człowiek sobie obiecuje co roku, że je wykorzysta maksymalnie w następnym, a potem echo i tęsknię za tym smakiem, czy to w babeczkach właśnie czy tylko z cukrem....;)
OdpowiedzUsuńMuffiny z jagodami to jedyne babeczki, z których wyszły mi zakalczyki. Spróbuję z tego przepisu, może w końcu się uda! :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wykonane ,wspaniale się prezentują oj !kuszą ,kuszą