YORKSHIRE PUDDING



YORKSHIRE PUDDING

potrawa kuchni angielskiej, przepyszne małe bułeczki, które przygotowuje się z ciasta zbliżonego do naleśnikowego, składającego się z wody, mleka, mąki i jajek. Jako tłuszczu używa się oleju roślinnego. Następnie piecze w blaszanej formie. Upieczone puddingi mają kształt czarek lub kubków. Podaje się na gorąco, zamiast ziemniaków do pieczeni lub mięs w sosie. W Wielkiej Brytanii jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza na Boże Narodzenie.
 Wykorzystanie może być różnorodne, od przystawek, dań na zimno do dań gorących, głównych. Wszystko zależy od fantazji kulinarnej i na co ma się ochotę w danej chwili.
Ja uwielbiam je do przygotowywania przystawek. Idealnie do tego sprawdzają się przekąski ETERNO, które w smaczny sposób urozmaicają ich podanie!

Składniki:

·         1 szklanka mleka
·         1 szklanka mąki
·         2 – 3 jajka (duże - 2 a małe 3 szt)
·         sól, cukier do smaku (jak robię wersję wytrawną dodaję sól i pieprz, jak na słodko - cukier waniliowy)
·         olej do pieczenia

Przyrządzanie:

Do metalowej formy do babeczek wlewamy na dno każdego zagłębienia trochę oleju, tyle aby zostało przykryte dno. Wstawiamy do piekarnika formę, po to aby bardzo mocno rozgrzał się olej. Nastawmy piekarnik na Maksa – 240 st.C. Pamiętajcie! To bardzo ważne, właśnie ten rozgrzany olej to całe clu przepisu! Inaczej zrobią nam się zakalce.


W między czasie mieszamy dokładnie mąkę, mleko i jajka, doprawiamy do smaku.
Wlewamy ciasto do foremek na wysokość ½ (nie więcej).
Pieczemy w 240st.C przez około 20 min, zaglądajcie do piekarnika.

Po upieczeniu wyrzucamy puddingi z formy i dowolnie nadziewamy, przystrajamy czy podajemy.
Jeden z moich sposobów: w zagłębienie wkładam łyżeczkę Chrzanu Pigwowego ETERNO lub Chrzanu z Żurawiną ETERNO i zrolowaną szynkę! Pyszne!

Wspaniałe również z odrobiną Chrzanu z imbirem ETERNO, wędzony łosoś i jeden Ognisty Pomidorek ETERNO!
 
Trzeba pokombinować, ale miło popatrzeć jak wszyscy będą się zajadać!

A następnym razem wersja dla dzieciaków - na słodko!

Smacznego!

Komentarze

  1. Super! Rozwiązuje odwieczny problem co podać gościom do przegryzienia i nie jest oklepanym "francuzem":)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak Pani Magdo, bardzo dobre podsumowanie! A przy tym jaka jest frajda jak się wyjmuje je gorące z piekarnika, dla nas to było śmieszne i zaskakująco pyszne danie. Śmieszne, bo aż niemożliwe, że tak prosto i szybko można zrobić coś tak innego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takich nie jadłam, ale już wielokrotnie je widziałam, i mam na nie coraz większą ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te pomidorki w połączeniu z łososiem muszą smakować wspaniale. Smaczna przekąska, idealna na Sylwestra będzie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.