YORKSHIRE PUDDING
YORKSHIRE PUDDING
potrawa kuchni angielskiej,
przepyszne małe bułeczki, które przygotowuje się z ciasta zbliżonego do
naleśnikowego, składającego się z wody, mleka, mąki i jajek. Jako tłuszczu
używa się oleju roślinnego. Następnie piecze w blaszanej formie. Upieczone
puddingi mają kształt czarek lub kubków. Podaje się na gorąco, zamiast
ziemniaków do pieczeni lub mięs w sosie. W Wielkiej Brytanii jest jedną z
potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza na Boże Narodzenie.
Wykorzystanie może być różnorodne, od przystawek, dań na zimno do dań gorących, głównych. Wszystko zależy od fantazji kulinarnej i na co ma się ochotę w danej chwili.
Wykorzystanie może być różnorodne, od przystawek, dań na zimno do dań gorących, głównych. Wszystko zależy od fantazji kulinarnej i na co ma się ochotę w danej chwili.
Ja uwielbiam je do
przygotowywania przystawek. Idealnie do tego sprawdzają się przekąski ETERNO, które w smaczny sposób
urozmaicają ich podanie!
Składniki:
·
1 szklanka
mleka
·
1 szklanka mąki
·
2 – 3 jajka
(duże - 2
a małe 3 szt)
·
sól, cukier do
smaku (jak robię wersję wytrawną dodaję sól i pieprz, jak na słodko - cukier waniliowy)
·
olej do
pieczenia
Przyrządzanie:
Do metalowej formy do babeczek wlewamy na dno każdego zagłębienia trochę oleju, tyle aby zostało przykryte dno. Wstawiamy do piekarnika formę, po to aby bardzo mocno rozgrzał się olej. Nastawmy piekarnik na Maksa – 240 st.C. Pamiętajcie! To bardzo ważne, właśnie ten rozgrzany olej to całe clu przepisu! Inaczej zrobią nam się zakalce.W między czasie mieszamy dokładnie mąkę, mleko i jajka, doprawiamy do smaku.
Wlewamy ciasto do foremek na wysokość ½ (nie więcej).
Pieczemy w 240st.C przez około 20 min, zaglądajcie do piekarnika.
Po upieczeniu wyrzucamy puddingi z formy i dowolnie nadziewamy, przystrajamy czy podajemy.
Jeden z moich sposobów: w zagłębienie wkładam łyżeczkę Chrzanu Pigwowego ETERNO lub Chrzanu z Żurawiną ETERNO i zrolowaną szynkę! Pyszne!
Wspaniałe również z odrobiną Chrzanu z imbirem ETERNO, wędzony łosoś i jeden Ognisty Pomidorek ETERNO!
Trzeba pokombinować, ale miło popatrzeć jak wszyscy będą się zajadać!
A następnym razem wersja dla dzieciaków - na słodko!
Smacznego!
Super! Rozwiązuje odwieczny problem co podać gościom do przegryzienia i nie jest oklepanym "francuzem":)
OdpowiedzUsuńTak Pani Magdo, bardzo dobre podsumowanie! A przy tym jaka jest frajda jak się wyjmuje je gorące z piekarnika, dla nas to było śmieszne i zaskakująco pyszne danie. Śmieszne, bo aż niemożliwe, że tak prosto i szybko można zrobić coś tak innego.
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam, ale już wielokrotnie je widziałam, i mam na nie coraz większą ochotę :)
OdpowiedzUsuńTe pomidorki w połączeniu z łososiem muszą smakować wspaniale. Smaczna przekąska, idealna na Sylwestra będzie :)
OdpowiedzUsuń