Kompot wigilijny z syropem korzennym

Kompot wigilijny jest naturalnym wspomagaczem trawienia, dlatego nie może zabraknąć go na świątecznym stole, pełnym przysmaków. Zawiera w sobie dużo błonnika, który działa zbawiennie na nasz organizm. Dużo witamin i skutecznie gasi pragnienie. Dlatego przydaje się właśnie w Wigilię, kiedy jemy dużo ryb.

Jest banalnie prosty w przyrządzaniu, w może mieć wiele odmian, zależy od tego jaki smak preferujesz. Ja w świątecznym natłoku zadań staram się przygotować wersję jak najmniej zajmującą czas i absorbującą.

Składniki:


Przyrządzanie:

Mieszankę warzyw dokładnie płuczę, zalewam wodą i odstawiam na parę godzin, albo na całą noc. Następnego dnia przelewam do garnka, razem z wodą w której moczyły się owoce. Dolewam więcej wody, gotuję około 40 minut. Nie dodaję żadnych przypraw, bo na koniec gotowania dolewam, do smaku, syrop korzenny, który nadaje mu odświętnego smaku i korzennnego aromatu.






Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.