Japońskie naleśniki

Pyszne, puchate omlety. Dla dzieci i starszych łasuchów. Możesz podać na śniadanie albo przekąskę. Oryginalna nazwa to

Japanese Hotcakes

czyli Japońskie ciepłe bułeczki. Takie naleśniki w stylu japońskim są tak puszyste, że ślinka cieknie na sam wygląd. Ale koniecznie trzeba je spróbować!

Można podawać je z syropem klonowym, konfiturą lub ulubionym syropem owocowym.

 

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 sody oczyszczonej
  • dodatki: syrop Limonka z miętą, Powidła Śliwkowe albo inne ulubione syropy i konfitury Eterno
  • masło klarowane do smażenia 
  • okrągłe, metalowe foremki (moje mają 3cm wysokości i 9cm średnicy)






Przyrządzanie:

Porządnie wymieszać jajka, maślankę, cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę i ponownie dobrze wymieszać. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i rozpuścić masło, wysmarować foremki wewnątrz masłem i rozłożyć na patelni. Napełnić foremki ciastem maksymalnie do połowy (jak będzie za dużo, to w środku zostanie surowe) i z jednej strony smażyć ok. 4 minuty, ostrożnie przekręcić na drugą stronę i smażyć ok. 3-4 minuty. Warto sprawdzić pierwszego placka, czy nie jest surowy w środku, żeby w razie czego przy następnych dać mniej ciasta albo dłużej smażyć.



A tak sprzęt jest potrzebny do smażenia:

                            
SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.