Naleśniki z serem polane Wiśniami w Syropie ETERNO

Czas na deser. Dzisiaj proponuję naleśniki. Danie w sumie tradycyjne, możemy je urozmaicać stosując różne polewy. Ja proponuję wyśmienite słodko-kwaśne Wiśnie w Syropie ETERNO.
 Składniki:
ciasto:
2 jaja
szczypta soli
300 g mąki
300 ml mleka
300 ml wody (połowa wody może być gazowana) 
łyżeczka oliwy
nadzienie:
twaróg (najlepiej mielony)
cukier
śmietana
przyprawy: wanilia, cynamon
polewa:
Wiśnie z Rumem ETERNO

Przyrządzanie:
Wymieszać wszystkie składniki ciasta ręcznie lub w mikserze. Ja wolę mikser, ciasto jest bardziej aksamitne.
Smażyć na patelni. Jak użyjemy teflonowej patelni nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu, wystarczy odrobina w cieście. W innym przypadku trzeba cienko posmarować patelnię olejem, aby ciasto nie przywierało.
Wlewać ciasto, w miarę cienkie warstwy, smażyć z dwóch stron (przekładać najlepiej drewnianą łopatką, a bardziej wprawieni mogą przerzucać). 
Nadzienie: ser doprawić według uznania: wymieszać ze śmietaną, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon.
Masę serową rozsmarowywać na plackach, zwinąć w trójkąty. Ułożyć na talerzu, polać wiśniami i syropem.







Jako polewy możemy zastosować inne przetwory owocowe ETERNO, np.:  Papaja z Kwiatem Czarnego Bzu, Mango z Żurawiną, Truskawki z Migdałami i Likierem. 
Polecam również syropy, wspaniały smak uzyskamy polewając syropem Malinowym z Miodem.

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.