Kasza jaglana na słodko i ostro.

Nic dziwnego, że ostatnio kasza jaglana stała się modna, skoro jest absolutnym  dobrodziejstwem żywieniowym. Ma bardzo wiele zdrowotnych właściwości: wyrównuje nadmiar kwasu, oczyszcza nasz organizm, skutecznie usuwa śluz z organizmu, dlatego jest polecana podczas wszelkich infekcji. Idealna dla zmarzluchów na zimę, ponieważ ma właściwości ocieplające. Jeśli cierpisz na zgagę to wystarczy zjeść kaszę jaglaną a natychmiast poczujesz ulgę.Wpisuje się w kolejny modny nurt: diety bezglutenowej, ponieważ nie zawiera glutenu i co ważne dla alergików - nie uczula!
Kaszę jaglaną poleca się wszystkim cierpiącym na problemy jelitowe, w chorobach żołądka i trzustki oraz walczących z nowotworami!
Kasza jaglana może być bazą do nieograniczonej ilości dań w wersji na słodko i słono. Tak jak w przypadku wszystkich przetworów ETERNO - wystarczy odrobina fantazji kulinarnej, w spiżarni parę, rożnych słoiczków konfitur albo butelek syropów, a możecie smakować za każdym razem inne danie.


KASZA JAGLANA na ostro:

Składniki:

  • Kasza jaglana - 1 szklanka
  • Awokado
  • Wędzony kurczak - 1 pierś
  • Sałatkowy rarytas - 0,5 słoiczka

Przyrządzanie:


Kaszę jaglaną porządnie wypłukać, powtarzać czynność aż woda w której płuczesz kaszę będzie przezroczysta. Wrzucić do garnka i zalać wodą, tak żeby woda była powyżej kaszy na około 0,5cm. Zagotuj, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na minimum i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie odstaw, możesz przykryć ściereczka i odczekać jeszcze około 5 minut (jak masz czas), wtedy jest po prostu idealna! Ja kaszy podczas gotowania nie przyprawiam, nie solę, lubię jej smak, doprawiam dopiero dodając dodatki, które nadają smak całemu daniu.

Pokroić obrane awokado w kostkę, dodać kawałki wędzonego kurczaka, wyłożyć sałatkowy rarytas ze słoiczka. Dodać kaszę i gotowe. Ja w ten sposób przygotowuję kaszę rano i zabieram ją do pracy, jako drugie śniadanie. Na zdjęciach widać właśnie kaszę w śniadaniowym pojemniku.

Możecie oczywiście wykorzystać inne przekąski ETERNO, idealne są np. Ogniste pomidorki, do których dodaję słodkawy żółty ser pokrojony w kostkę.


KASZA JAGLANA na słodko:

Składniki:

Przyrządzanie:

Kaszę przygotujcie tak jak w powyższym przepisie, tylko tyle, że gotujecie ją na mleku - zalewając 1 szklanką. Podczas gotowania bardzo uważajcie, żeby się nie przypaliło mleko.
Po ugotowaniu, ostudzić kaszę, dodać syrop klonowy, 0,5 szklanki mleka, sok z cytryny i zblendować wszystko razem. Przełożyć do miseczki, na wierzchu wyłożyć marakuję z orzechami, polać syropem ze słoiczka.  Możecie użyć oczywiście innej konfitury, smak wybierzcie sami!

Przepis na kaszę jaglaną na słodko pochodzi z bloga: Blondynka Gotuje i możecie znaleźć go tutaj! Zdjęcie też z tego pysznego bloga :)



Niech te oba przepisy służą jako inspiracja do eksperymentowania w poszukiwaniu ulubionych sposobów przyrządzania jaglanki. Życzymy miłej zabawy w kombinowaniu, łączeniu smaków i delektowaniu się urozmaiconymi wersjami kaszy jaglanej.
SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.