Pączki z domową konfiturą od ETERNO
Dzisiaj podaję 2 przepisy: na PĄCZKI i SZYBSZE OD PĄCZKÓW według bardzo starych, naszych rodzinnych przepisów. Przepisy sprawdzone!!! Zawsze wychodzą. Przepis na SZYBSZE OD PĄCZKÓW częściej wykorzystujemy, i w niczym nie ujmuje tradycyjnym pączkom.
6 dkg drożdży
5-6 żółtek
2 łyżki cukru
około 1,5 szklanki mleka
sól
pół kostki masła (margaryny lub masła roślinnego)
1/2 laski wanilii
kieliszek wódki
dobra konfitura
1,25 kg smalcu
cukier puder do posypania
40 dag mąki
4dkg drożdży
2 szklanki mleka
4 żółtka
kopiasta łyżka cukru
2-3 łyżki oleju (lub stopionego masła czy margaryny)
sól
kieliszek wódki
smalec do smażenia
cukier waniliowy do posypania
My podajemy je z konfiturą, najlepiej lubimy z konfiturą Owoce leśne lub konfiturą Rabarbarowo - truskawkową.
UWAGA:
bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W przepisie jest mowa o wygrzanej mące - najprostszy sposób jest taki, żeby najlepiej położyć ją dużo wcześniej na ciepłym grzejniku!
PĄCZKI
Składniki:
50 dag mąki6 dkg drożdży
5-6 żółtek
2 łyżki cukru
około 1,5 szklanki mleka
sól
pół kostki masła (margaryny lub masła roślinnego)
1/2 laski wanilii
kieliszek wódki
dobra konfitura
1,25 kg smalcu
cukier puder do posypania
Przyrządzanie:
Mąkę wygrzaną przesiać do miski, do wgłębienia w mące wlać drożdże rozmieszane w kilku łyżkach ciepłego mleka z cukrem. Utrzeć żółtka z cukrem i bardzo rozdrobnioną wanilią, wlać do wyrośniętego rozczynu, dodać szczyptę soli, wódkę i bardzo dokładnie wyrobić ciasto, a na końcu wyrabiania dodać tłuszcz. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na równej wielkości placuszki. Na każdy placuszek nałożyć po pół łyżeczki konfitury, uformować pączki i odłożyć wszystkie do wyrośnięcia na oprószoną mąką deseczkę. Gdy pączki wyrosną, rozgrzać smalec i najpierw włożyć jeden pączek, powinien wypłynąć zaraz na wierzch, wtedy jest właściwa temperatura tłuszczu. Pączki po włożeniu przykryć, a gdy się zarumienią odwrócić i dosmażać bez przykrycia. Wyłożyć najlepiej na bibułę lub papier, a gdy osiąkną z tłuszczu obsypać cukrem pudrem.SZYBSZE OD PĄCZKÓW
Składniki:
40 dag mąki4dkg drożdży
2 szklanki mleka
4 żółtka
kopiasta łyżka cukru
2-3 łyżki oleju (lub stopionego masła czy margaryny)
sól
kieliszek wódki
smalec do smażenia
cukier waniliowy do posypania
Przyrządzanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać najpierw rozmieszane w kilku łyżkach ciepłego mleka drożdże, a potem wszystkie pozostałe składniki ciasta i bardzo dokładnie łyżką wyrobić. Ciasto powinno być tak gęste, jak na kluski kładzione. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie wymieszać i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz i łyżką maczaną w tłuszczu kłaść mniej więcej jednakowej wielkości pyzki, smażyć do lekkiego zrumienienia, wyjmować usmażone łyżką cedzakową, a gdy osiąkną z tłuszczu posypywać cukrem pudrem z cukrem waniliowymMy podajemy je z konfiturą, najlepiej lubimy z konfiturą Owoce leśne lub konfiturą Rabarbarowo - truskawkową.
UWAGA:
bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W przepisie jest mowa o wygrzanej mące - najprostszy sposób jest taki, żeby najlepiej położyć ją dużo wcześniej na ciepłym grzejniku!
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.