Pączki z domową konfiturą od ETERNO


Dzisiaj podaję 2 przepisy: na PĄCZKI i SZYBSZE OD PĄCZKÓW według bardzo starych, naszych rodzinnych przepisów. Przepisy sprawdzone!!! Zawsze wychodzą. Przepis na SZYBSZE OD PĄCZKÓW częściej wykorzystujemy, i w niczym nie ujmuje tradycyjnym pączkom.

PĄCZKI

Składniki:

50 dag mąki
6 dkg drożdży
5-6 żółtek
2 łyżki cukru
około 1,5 szklanki mleka
sól
pół kostki masła (margaryny lub masła roślinnego)
1/2 laski wanilii
kieliszek wódki
dobra konfitura
1,25 kg smalcu
cukier puder do posypania

Przyrządzanie:

Mąkę wygrzaną przesiać do miski, do wgłębienia w mące wlać drożdże rozmieszane w kilku łyżkach ciepłego mleka z cukrem. Utrzeć żółtka z cukrem i bardzo rozdrobnioną wanilią, wlać do wyrośniętego rozczynu, dodać szczyptę soli, wódkę i bardzo dokładnie wyrobić ciasto, a na końcu wyrabiania dodać tłuszcz. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na równej wielkości placuszki. Na każdy placuszek nałożyć po pół łyżeczki konfitury, uformować pączki i odłożyć wszystkie do wyrośnięcia na oprószoną mąką deseczkę. Gdy pączki wyrosną, rozgrzać smalec i najpierw włożyć jeden pączek, powinien wypłynąć zaraz na wierzch, wtedy jest właściwa temperatura tłuszczu. Pączki po włożeniu przykryć, a gdy się zarumienią odwrócić i dosmażać bez przykrycia. Wyłożyć najlepiej na bibułę lub papier, a gdy osiąkną z tłuszczu obsypać cukrem pudrem.

SZYBSZE OD PĄCZKÓW

Składniki:

40 dag mąki
4dkg drożdży
2 szklanki mleka
4 żółtka
kopiasta łyżka cukru
2-3 łyżki oleju (lub stopionego masła czy margaryny)
sól
kieliszek wódki
smalec do smażenia
cukier waniliowy do posypania

Przyrządzanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać najpierw rozmieszane w kilku łyżkach ciepłego mleka drożdże, a potem wszystkie pozostałe składniki ciasta i bardzo dokładnie łyżką wyrobić. Ciasto powinno być tak gęste, jak na kluski kładzione. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie wymieszać i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz i łyżką maczaną w tłuszczu kłaść mniej więcej jednakowej wielkości pyzki, smażyć do lekkiego zrumienienia, wyjmować usmażone łyżką cedzakową, a gdy osiąkną z tłuszczu posypywać cukrem pudrem z cukrem waniliowym

My podajemy je z konfiturą, najlepiej lubimy z konfiturą Owoce leśne lub konfiturą Rabarbarowo - truskawkową.



UWAGA:
bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W przepisie jest mowa o wygrzanej mące - najprostszy sposób jest taki, żeby najlepiej położyć ją dużo wcześniej na ciepłym grzejniku!
SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.