Zapiekany ser z pigwą


Przepyszna przekąska, którą możesz przyrządzić dla siebie, w końcu też zasługujesz na kulinarną ucztę! Możesz też porozpieszczać swoich gości, na pewno ten smak ich zaczaruje. I jeszcze jedno, jest tak proste i szybkie, że prawie samo będzie się szykować a Ty będziesz mieć czas dla siebie czy dla gości.

Czas: 

przyrządzanie: 5 minut
pieczenie: 15 minut

Trudność:

Bardzo łatwe.

Ilość porcji:

1 - 2 (zwiększ porcje przyrządzając więcej krążków sera, nie wydłuża to czasu pieczenia)

Składniki:

Przyrządzanie:

W serze wyciąć otwór, uzupełnić go plastrami pigwy ze słoiczka - około 2 łyżeczek. Nie odcedzaj owoców, wręcz obficie polej syropem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180st.C przez około 15 minut.























W trakcie pieczenia może podlać łyżeczką syropu ze słoiczka, żeby pigwa za bardzo nie wyschła.
Podawaj na gorąco, dodaj ulubione konfitury. 

Uwagi:
1. ja użyłam sera kupionego w sklepie ze zdrową żywnością, który między innymi jest polecany do zapiekania. Ser był w smaku bardzo delikatny, idealnie przeniknął się ze smakiem słodkiej pigwy. Następnym razem użyję bardziej wyrazistego w smaku sera (np. camembert), tak, żeby poczuć kontrast pomiędzy serem a pigwą.
Polecam porównać pigwę ETERNO z innymi na rynku, zdecydowanie wyróżnia się smakiem i esencjonalnością, jest słodka z delikatnym kwaskowym posmakiem, przyjemna w smaku od pierwszego kęsa, nawet bez rozcieńczania w napoju, np. herbacie; a nie sam kwas, wykręcający buzię w dodatku rozcieńczony wodą. Przepraszam, musiałam dodać swoją opinię, zrobiłam porównanie paru słoików i nie mogę uwierzyć jak można spaprać ten ulubiony przez wielu Polaków owoc.
2. Do zapiekania sera polecam również inne przetwory, idealnie nadają się np.: Maliny w syropie.
3. Jest sezon grillowy, więc polecam również taką wersję na grilla.
 4. Do pieczonego sera wyśmienicie smakują konfitury:
- Figa z makiem
- Pigwa z imbirem w miodzie
- Żurawina kresowa z gruszką
Podane razem z zapieczonym serem z pigwą to majstersztyk smaku! Polecam!

 Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.