Zapiekany ser z pigwą
Przepyszna przekąska, którą możesz przyrządzić dla siebie, w końcu też zasługujesz na kulinarną ucztę! Możesz też porozpieszczać swoich gości, na pewno ten smak ich zaczaruje. I jeszcze jedno, jest tak proste i szybkie, że prawie samo będzie się szykować a Ty będziesz mieć czas dla siebie czy dla gości.
pieczenie: 15 minut
W trakcie pieczenia może podlać łyżeczką syropu ze słoiczka, żeby pigwa za bardzo nie wyschła.
Podawaj na gorąco, dodaj ulubione konfitury.
Uwagi:
1. ja użyłam sera kupionego w sklepie ze zdrową żywnością, który między innymi jest polecany do zapiekania. Ser był w smaku bardzo delikatny, idealnie przeniknął się ze smakiem słodkiej pigwy. Następnym razem użyję bardziej wyrazistego w smaku sera (np. camembert), tak, żeby poczuć kontrast pomiędzy serem a pigwą.
Polecam porównać pigwę ETERNO z innymi na rynku, zdecydowanie wyróżnia się smakiem i esencjonalnością, jest słodka z delikatnym kwaskowym posmakiem, przyjemna w smaku od pierwszego kęsa, nawet bez rozcieńczania w napoju, np. herbacie; a nie sam kwas, wykręcający buzię w dodatku rozcieńczony wodą. Przepraszam, musiałam dodać swoją opinię, zrobiłam porównanie paru słoików i nie mogę uwierzyć jak można spaprać ten ulubiony przez wielu Polaków owoc.
2. Do zapiekania sera polecam również inne przetwory, idealnie nadają się np.: Maliny w syropie.
3. Jest sezon grillowy, więc polecam również taką wersję na grilla.
4. Do pieczonego sera wyśmienicie smakują konfitury:
- Figa z makiem
- Pigwa z imbirem w miodzie
- Żurawina kresowa z gruszką
Podane razem z zapieczonym serem z pigwą to majstersztyk smaku! Polecam!
Czas:
przyrządzanie: 5 minutpieczenie: 15 minut
Trudność:
Bardzo łatwe.Ilość porcji:
1 - 2 (zwiększ porcje przyrządzając więcej krążków sera, nie wydłuża to czasu pieczenia)Składniki:
- 1 ser pleśniowy - okrągły
- pigwa w syropie ETERNO
Przyrządzanie:
W serze wyciąć otwór, uzupełnić go plastrami pigwy ze słoiczka - około 2 łyżeczek. Nie odcedzaj owoców, wręcz obficie polej syropem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180st.C przez około 15 minut.W trakcie pieczenia może podlać łyżeczką syropu ze słoiczka, żeby pigwa za bardzo nie wyschła.
Podawaj na gorąco, dodaj ulubione konfitury.
Uwagi:
1. ja użyłam sera kupionego w sklepie ze zdrową żywnością, który między innymi jest polecany do zapiekania. Ser był w smaku bardzo delikatny, idealnie przeniknął się ze smakiem słodkiej pigwy. Następnym razem użyję bardziej wyrazistego w smaku sera (np. camembert), tak, żeby poczuć kontrast pomiędzy serem a pigwą.
Polecam porównać pigwę ETERNO z innymi na rynku, zdecydowanie wyróżnia się smakiem i esencjonalnością, jest słodka z delikatnym kwaskowym posmakiem, przyjemna w smaku od pierwszego kęsa, nawet bez rozcieńczania w napoju, np. herbacie; a nie sam kwas, wykręcający buzię w dodatku rozcieńczony wodą. Przepraszam, musiałam dodać swoją opinię, zrobiłam porównanie paru słoików i nie mogę uwierzyć jak można spaprać ten ulubiony przez wielu Polaków owoc.
2. Do zapiekania sera polecam również inne przetwory, idealnie nadają się np.: Maliny w syropie.
3. Jest sezon grillowy, więc polecam również taką wersję na grilla.
4. Do pieczonego sera wyśmienicie smakują konfitury:
- Figa z makiem
- Pigwa z imbirem w miodzie
- Żurawina kresowa z gruszką
Podane razem z zapieczonym serem z pigwą to majstersztyk smaku! Polecam!
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.