Ciasto drożdżowe ze śliwkami do herbaty z cytrynkami
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 0,5 kostki stopionej margaryny
- 0,5 szklanki mleka
- 5 dag. pokruszonych drożdży
Przyrządzanie:
UWAGA: NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ WIECZOREM A RANO SKOŃCZYĆ CIASTOWszystkie składniki wymieszać łyżką ( nie trzeba dokładnie rozcierać!), na koniec dodać rozkruszone drożdże. Wymieszać. Przykryć i odstawić na noc (na 10-12 godzin).
rano dodać:
- 2 szklani mąki
- zapach waniliowy
Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wylać ciasto.
- Śliwki - 1 kg
Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Wstawić ciasto na 45 minut.
UWAGA: przed końcem pieczenia, na 10 minut zrobić kruszonkę:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Wyjąć ciasto, zetrzeć na ciasto wymieszane składniki kruszonki. Najlepiej na grubej tarce. Włożyć z powrotem do piekarnika. Dopiec aż kruszonka nabierze złocistego koloru.
Podawać oczywiście z herbatą z Cytrynkami z Rumem ETERNO.
smacznego, smacznego, smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.