Przysmaki na Święta Bożego Narodzenia
Dzisiaj, z okazji Świąt Bożego Narodzenia i podsumowania roku oraz zwiększonego ruchu w kuchni postanowiłam zebrać pomysły na wykorzystanie przetworów, które uświetniają nasze świąteczne potrawy, desery i napoje.
Przystawki i dania główne
Do wszelkich potraw w galarecie: ryb, mięs i wędlin nie zapomnijcie o Chrzanie z Żurawinąoraz o Chrzanie z imbirem
Chrzany są wspaniałym dodatkiem do pasztetów, pieczonego schabu i innych pieczeni:
Do przyrządzania sałatek wykorzystajcie słodko-kwaśne morele albo pikantne pomidorki:
Przekąski te idealnie się komponują i z rybami i wędlinami i serami.
są niezastąpione do sporządzania sałatek, a ja najbardziej je lubię do serów w różnych postaciach :)
Na świątecznym stole na pewno nie zabraknie ryb w różnych postaciach, więc do łososia czy śledzika polecamy Śliwki konserwowe , delikatnie słodkie, lekko kwaśne, wydrylowane, przepyszne:
Wszystkie nasze przekąski możecie dodać do potraw, albo postawić na stole, żeby goście mogli się częstować i sami decydować do czego mają ochotę je dodać:
A Ketchup morelowy możecie wykorzystywać jako sos, np. do przyrządzania pierożków, rożków pieczarkowych lub mięsnych:
DESERY
Do deserów polecamy wykorzystanie wszystkich przetworów owocowych i syropów. Co komu fantazja podpowie!Wszystkie owoce w syropie czy Konfitury idealnie nadają się do wypieków ciast, ciasteczek, babeczek czy tart.
Może będziecie przygotowywać słodkie galaretki czy lody? Wykorzystajcie ciekawe smaki owoców, np. Ananas z wanilią czy Papaję z kwiatem czarnego bzu.
Odsączone owoce możecie zatopić w galaretce czy wymieszać z bitą śmietaną.
Możecie smarować konfiturą kruche ciasto i przekładać kremem czy budyniem.
Do sernika wykorzystajcie mango z żurawiną lub mango z wanilią. Plastry pomarańczy lub cytryny w dowolnym smakowym syropie do tart.
Możecie podać pieczone jabłka nadziane pigwą i polane syropem ze słoika albo jeszcze ciekawiej: pieczone brzoskwinie z pigwą z żurawiną zapiekaną na plastrach jabłka.
Napoje
Na koniec zostały napoje. Najważniejszy to kompot świąteczny z suszonych owoców. Do niego koniecznie dodajcie najnowszy, świąteczny, korzenny, syrop wigilijny. Dodatkowo polecam aromatyczne Pomarańcze w syropie. Przy takich dodatkach nie musicie w ogóle słodzić kompotu, będzie pyszny, słodki i aromatyczny.Dla miłośników herbaty zaproponujcie cytrynki w dowolnym smaku:
(z cytrynkami z wanilią, z cytrynkami z żurawiną, z cytrynkami z rumem, z cytrynkami z cynamonem)
Do sporządzania kompotów, ponczu czy grzańców polecamy wszystkie przetwory owocowe w syropie, do smaku możecie dolewać Syropy.
Po przejedzeniu proponuję herbatę z Pigwą , działa zbawiennie.
a po długim spacerze herbatę z Cytrynkami z imbirem, wzmacniającą i rozgrzewającą.
Do kawy możecie dodać syrop cynamonowy lub waniliowy
To będą pyszne święta. Życzę udanego gotowania i eksperymentowania w kuchni. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.