Domowa SANGRIA

W Wikipedii wyczytaliśmy:
Sangría – tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Produkowana jest z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych winiaków lub innych trunków.
Nazwa sangría (z hiszpańskiego: krwawienie) została nadana temu trunkowi ze względu na jego głęboki czerwony kolor. Pochodzi ze wschodniego wybrzeża hiszpańskiego (region Walencji), skąd rozprzestrzeniła się na całym Półwyspie Iberyjskim.
Początkowo napój ten (pity na polach w czasie żniw) składał się wyłącznie z wina i wody, dopiero z czasem zaczęto dodawać do niego cukier, owoce i mocne alkohole.

Składniki:

 

Przyrządzanie:

Wlać wino do naczynia, wrzucić ze słoika plastry owoców: cytrynki, pomarańcze i lomonki. Dodajcie po parę łyżek syropu. Wrzućcie sporo kostek lodu. Możecie dodać listki mięty i melisy dla ozdoby.
Wspaniały napój chłodzący na letnie wieczory i spotkania z przyjaciółmi. Polecam. Smak możecie dowolnie modyfikować dodając różne przetwory w syropie ETERNO.


 Jeśli macie ochotę na chłodzące napoje bezalkoholowe to zajrzyjcie na nasz marcowy wpis.




Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.