Mini jabłeczniki z owocami leśnymi
czas przyrządzania: 30 minut + 30 minut pieczenie
ilość porcji: 12 sztuk
1. do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać (czas4s/obr.poz.3)
2. dodać cukier, pokrojone kawałki masła i posiekać (czas7s/obr.poz.4)
3. dodać żółtka, śmietanę i wyrobić ciasto (za pomocą kopystki-czas30s/obr.poz.3,5-4)
4. podzielić ciasto na 12 części, uformować placki, ciasto wyłożyć do foremek
5. na dno każdej foremki ułożyć plastry obranego jabłka
6. na jabłka położyć konfiturę Owoce Leśne ETERNO
7. ubić pianę z białek, dodając łyżkę syropu waniliowego, ułożyć na konfiturze
8. posypać migdałami
9. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC. i piec około pół godziny - sprawdzać, żeby nie przypalić.
Rada:
1. możecie przerobić ten przepis na zwykłe ciasto, zamiast dzielić na foremki, rozłóżcie ciasto na blasze i dodajcie składniki.
2. jak będziecie piec kolejny raz to użyjcie innej konfitury ETERNO, otrzymacie nowy smak.
3. wspaniale smakują póki są jeszcze ciepłe
ilość porcji: 12 sztuk
Ciasto:
- 450g mąki krupczatki
- 200g cukru 250g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jabłka ok. 3 szt
- konfitura Owoce Leśne ETERNO
- migdały mielone
- syrop waniliowy ETERNO (dodatek do ubicia piany)
Przyrządzanie:
(w nawiasie podane są dane wyrabiania ciasta w termomixie)1. do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać (czas4s/obr.poz.3)
2. dodać cukier, pokrojone kawałki masła i posiekać (czas7s/obr.poz.4)
3. dodać żółtka, śmietanę i wyrobić ciasto (za pomocą kopystki-czas30s/obr.poz.3,5-4)
4. podzielić ciasto na 12 części, uformować placki, ciasto wyłożyć do foremek
5. na dno każdej foremki ułożyć plastry obranego jabłka
6. na jabłka położyć konfiturę Owoce Leśne ETERNO
7. ubić pianę z białek, dodając łyżkę syropu waniliowego, ułożyć na konfiturze
8. posypać migdałami
9. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC. i piec około pół godziny - sprawdzać, żeby nie przypalić.
Rada:
1. możecie przerobić ten przepis na zwykłe ciasto, zamiast dzielić na foremki, rozłóżcie ciasto na blasze i dodajcie składniki.
2. jak będziecie piec kolejny raz to użyjcie innej konfitury ETERNO, otrzymacie nowy smak.
3. wspaniale smakują póki są jeszcze ciepłe
SMACZNEGO!
wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńfajnie, że napisałaś, że można zrobić zwykłe ciasto, nie mam kokilek;)))
OdpowiedzUsuń