Konkurs - wygraj autorską książkę Zosi Cudny "Przepisy na cztery pory roku"
Z okazji
niedawnej premiery nowej książki Zosi Cudny „Przepisy
na cztery pory roku” ogłaszamy konkurs:
„Twój ulubiony przepis na zimę”
Nagroda:
Mamy dla
Państwa wspaniałą nagrodę: autorską książkę Zosi Cudny „Przepisy na cztery pory roku”. Autorka jest założycielką jednego z
najbardziej popularnych blogów kulinarnych w Polsce ‒ Makecookingeasier.pl.
Spotkał nas wielki zaszczyt, ponieważ do promocji książki
były dołączone nasze konfitury malinowo-pigwowe, a z okazji przemiłej
współpracy otrzymaliśmy dla Was tak fantastyczne nagrody!
Fundatorem nagrody jest Dom Wydawniczy REBIS.
Zadanie:
1.
podaj Twój ulubiony przepis na zimę
2. wymień wszystkie smaki chrzanów z oferty ETERNO (pamiętaj, że nie może
ich zabraknąć na Twoim świątecznym stole!)
Przepisy i odpowiedź
wpisujcie w komentarzu lub prześlijcie na adres e-mail : basia@eterno.pl Każdy fan ETERNO może przesłać jedno zgłoszenie.
Udostępnijcie informacje o konkursie na swoich profilach FB.
Zostaną nagrodzone 3 najciekawsze przepisy i poprawną odpowiedzią.
Konkurs trwa od dzisiaj, tzn. od 2 grudnia do 6 grudnia br.
Ogłoszenie wyników 8 grudnia 2014 i tego dnia wysyłamy nagrodę (tylko na terenie Polski).
Zapraszamy
do wspólnej zabawy!
UWAGA!
Specjalnie dla czytelników naszego bloga mamy specjalną, dodatkową nagrodę!
Prześlijcie odpowiedź w komentarzu do tego posta.
Spośród przesłanych w komentarzu poprawnych odpowiedzi i ciekawego przepisu wyłonimy zwycięzcę, który otrzyma od nas:
zaprezentowaną książkę,
słoiczek najsmaczniejszych cytrynek
i fartuch kuchenny ETERNO dla miłego gotowania!
------------------------------------------------
Informacje o autorce i książce:
Zosia
Cudny
Przepisy
na cztery pory roku
ISBN
978-83-7818-623-6
Przepisy na cztery pory roku to autorska książka Zosi Cudny, założycielki
jednego z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w Polsce ‒
Makecookingeasier.pl. Stronę codziennie odwiedzają tysiące czytelników w
poszukiwaniu prostych, ale pysznych i opartych na naturalnych składnikach przepisów
kulinarnych.
Książka
jest połączeniem doskonałej kuchni i fantastycznych zdjęć, które wyostrzają
zmysły i pobudzają smaki. Została pomyślana tak, aby ilustrować poszczególne
etapy gotowania i pieczenia.
Autorka
ukazuje przyjemność płynącą z jedzenia w gronie rodziny, pokazując, że
atmosferę rodzinnego ciepła można budować samemu każdego dnia. Wystarczy trochę
inspiracji. A z pewnością znajdziecie ją w tej wyjątkowej książce.
Autorka
w ciągu zaledwie 3 lat zdobyła kilkadziesiąt tysięcy fanów w Polsce i za
granicą. Od 3 lat współpracuje z serwisem Onet.pl, współtworzy dział kulinarny
na popularnym blogu Makelifeeasier.pl oraz realizuje sesje zdjęciowe swoich
potraw dla popularnych czasopism.
Mieszka z dwuletnią
córeczką i mężem w Gdyni-Orłowie i na co dzień z ogromną przyjemnością publikuje
autorskie przepisy na swoim blogu.
Przykłady, co ciekawego znajdziecie w książce:
Weźcie udział w naszym konkursie, macie szansę na książkę, poznacie wszystkie przepisy i pyszności!
A ja przekornie mimo zbliżających się Świąt, nie podam przepisu na świąteczny przysmak. Mój ulubiony przepis na zimę to trochę wspomnień i smaków wiążących się z zimowym kuligiem i biesiadą przy ognisku.
OdpowiedzUsuńDo przyrządzenia potrawy trzeba posiadać dobry żeliwny kociołek lub garnek który posiada możliwość szczelnego zamknięcia a nawet zakręcenia pokrywki, by niewiele aromatu uchodziło z kociołka. Jak już posiadamy odpowiednie naczynie umieszczamy w nim następujące produkty. Na dno kociołka wkładamy skórę z boczku lub słoniny, która zapobiegnie przywieraniu potrawy do kociołka. Na skórki układamy liście z kapusty, tak by liście wystawały ponad boki kociołka, garnka. Na kapustę układamy: dobrą suchą kiełbasę pokrojoną w plasterki grubości ok. 0,5cm. Na kiełbasie układamy cebulę pokrojoną w plasterki, następnie układamy mięso. W moim przypadku będzie to dziczyzna. Plastry schabu grubości ok. 0,5cm oprószone solą i pieprzem i przesmażone na patelni by zamknąć pory. Na tym umieszczamy marchew zmieszaną z selerem i pietruszką w stosunku 2:1:1. Następnie plastry dobrej jakości wędzonego boczku również grubości ok. 0,5cm. Na boczku umieszczamy warstwę pora niewielkiej grubości na por następny rodzaj mięsa karkówka również przesmażona. Na tą warstwę układamy paprykę pokrojoną w kwadraty odpowiedniej wielkości 2x2cm. Na paprykę ostatni rodzaj mięsa polędwica z dzika. I tak postępujemy aż do wykorzystania wszystkich składników i wykonujemy jak najwięcej warstw. Im więcej tym lepiej. Wszystko zalewamy dobrej jakości warzywnym bulionem, wymieszanym z winem i piwem przyprawionym zielem angielskim, majerankiem, jałowcem oraz czosnkiem i solą i pieprzem. Nie można przesadzić z solą, gdyż należy pamiętać, że wszystkie wędzonki są słone. Tak przyrządzony kociołek przykrywamy wystającymi ponad brzegi liśćmi kapusty i zamykamy szczelnie przykrywką. Należy pamiętać, ze żeliwny kociołek nie jest na tyle szczelny by doszło do rozerwania ze względu na wzrost ciśnienia. Smacznego!
W oczekiwaniu na ten zimowy przysmak proponuję wspomagać organizm grzańcem z pysznymi konfiturami od Eterno według uznania współbiesiadujących :) To dopiero klimat zimy!
A smaki chrzanu z aktualnej oferty to : pigwa, żurawina i imbir :)
Pozdrawiam smacznie!
DD
Dziękuję za odpowiedź i wyśmienity przepis.
UsuńMój ulubiony przepis na zimę, to pyszna, rozgrzewająca zupa z jagnięciny i dyni oraz żeberka i kiełbaski w kapuście.
OdpowiedzUsuńRozgrzewająca zupa z jagnięciny i dyni:
Potrzebujemy:
1 kg jagnięciny z kością
0,5 kg dyni
1 cebula
2 szklanki bulionu drobiowego
2 szklanki wody
1 szklanka soku pomidorowego
1 puszka cieciorki
duża szczypta pieprzu kajeńskiego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
garść listków kolendry
Obraną cebulę drobno pokroić, dynię obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i lekko przyrumienić. Do cebuli dodać jagnięcinę, obsmażyć. Wlać bulion, wodę i sok pomidorowy. Gotować na małym ogniu około 2 h, aż mięso będzie miękkie i zacznie się oddzielać od kości. Dodać osączoną cieciorkę, pokrojoną dynię i całość gotować około 25 minut, aż dynia zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą z drobno posiekaną kolendrą.
Żeberka i kiełbaski w kapuście:
0,5 kg żeberek wieprzowych
8 kiełbasek wieprzowych
1 kg kiszonej kapusty
3 łyżki smalcu
duża cebula
2 ząbki czosnku
8 nasion jałowca
1 listek laurowy
1 łyżeczkę nasion kminu
2 szklanki drobiowego bulionu
1 szklankę wytrawnego rieslinga
Cebulę i czosnek grubo posiekać, żeberka podzielić na kawałki z kostką. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przelać ją zimną wodą i odcisnąć. W dużej brytfance rozgrzać smalec, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażyć i dodać kapustę, jałowiec, liść laurowy i kminek. Wlać bulion i wino, zagotować. W kapustę włożyć żeberka, brytfankę przykryć pokrywką albo folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 160C piekarnika na 2 h. Po 2 h wyjąć żeberka, oddzielić mięso od kości, posiekać i wymieszać z kapustą. W kapustę włożyć kiełbaski i całość piec jeszcze przez 20 minut. Kapustę podawać ciepłą z pieczonymi ziemniakami i musztardą.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Smaki chrzanów Eterno:
Chrzan z żurawiną, chrzan z imbirem, chrzan z pigwą
Pozdrawiam
Aneta Majchrzak
aneta.majchrzak@wp.pl
Dziękujemy za zgłoszenia. Przepisy są wspaniałe, kojarzą nam się z mroźną zimą, lepieniem bałwana, kuligiem i zimowym ogniskiem. Nagrodę przyznajemy Pani Anecie Majchrzak. DD otrzyma od nas nagrodę niespodziankę! Prosimy o przesłanie adresów z numerem telefonu kontaktowego na adres: basia@eterno.pl Gratulujemy wygranych i zachęcamy do udziału w kolejnych konkursach ETERNO :)
OdpowiedzUsuńMiła niespodzianka! Już wysyłam maila:)
OdpowiedzUsuńAle się cieszę!!!!
OdpowiedzUsuńSuper!!!!
Już piszę maila
Pozdrawiam
Aneta