Ciasto śliwkowo - orzechowe
Czas:
przyrządzanie: 0,5 godzpieczenie: 50 minut
Trudność:
ŁatweIlość:
10 porcjiSkładniki:
- 150g masła
- 0,5kg śliwek węgierek
- 150g cukru muscovado (możesz go kupić np. w Piotrze i Pawle)
- 150g mąki
- 150g zmielonych orzechów + 2 łyżki posiekanych orzechów
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
- 2 łyżki galaretki porzeczkowej
Przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzej do 180st.C. Tortownicę o średnicy 20cm nasmaruj masłem lub wyłóż papierem do wypieków.Umyj śliwki i usuń pestki zostawiając połówki owoców. Odłóż 6 śliwek i posiekaj - będą do dodania do środka ciasta.
Do dużej miski wsyp: cukier, masło, mąkę, mielone orzechy, jajka i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie, ucieraj drewnianą łyżką lub mikserem przez ok. 2 minuty na gładką, błyszcząca masę.
Dodaj do ciasta posiekane śliwki i czekoladę. Delikatnie wymieszaj.
Wylej ciasto do tortownicy, wyrównaj. Połóż na wierzchu połówki śliwek, skórką do dołu, lekko wciśnij w ciasto. Posyp 2 łyżkami posiekanych orzechów.
Piecz ok. 50 minut.
Kiedy placek będzie w miarę chłodny, przygotuj galaretkę i posmaruj wierzch ciasta.
Podawaj z herbatą z dodatkiem syropu wiśniowo - pigwowego ETERNO! Wspaniale przełamuje słodycz ciasta, idealnie gasi pragnienie.
Przepis znalazłam w miesięczniku "Moje gotowanie". Wszystkim bardzo smakowało. To jest tego typu ciasto, że z każdym dniem smakuje coraz bardziej. Galaretka powoduje, że nie wysycha, pozostaje cały czas w miarę wilgotne, pomimo, że zawiera dużo orzechów. Polecam!
Smacznego!
zapowiada się bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńMmm, mam ochotę na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń