Ciasto śliwkowo - orzechowe

Czas: 

przyrządzanie: 0,5 godz
pieczenie: 50 minut


Trudność:

Łatwe

Ilość:

10 porcji

Składniki:

  • 150g masła
  • 0,5kg śliwek węgierek
  • 150g cukru muscovado (możesz go kupić np. w Piotrze i Pawle)
  • 150g mąki
  • 150g zmielonych orzechów + 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej

Przyrządzanie:

Piekarnik rozgrzej do 180st.C. Tortownicę o średnicy 20cm nasmaruj masłem lub wyłóż papierem do wypieków.
Umyj śliwki i usuń pestki zostawiając połówki owoców. Odłóż 6 śliwek i posiekaj - będą do dodania do środka ciasta.
Do dużej miski wsyp:  cukier, masło, mąkę, mielone orzechy, jajka i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie, ucieraj drewnianą łyżką lub mikserem przez ok. 2 minuty na gładką, błyszcząca masę.
Dodaj do ciasta posiekane śliwki i czekoladę. Delikatnie wymieszaj.
Wylej ciasto do tortownicy, wyrównaj. Połóż na wierzchu połówki śliwek, skórką do dołu, lekko wciśnij w ciasto. Posyp 2 łyżkami posiekanych orzechów.
Piecz ok. 50 minut.
Kiedy placek będzie w miarę chłodny, przygotuj galaretkę i posmaruj wierzch ciasta.


Podawaj z herbatą z dodatkiem syropu wiśniowo - pigwowego ETERNO! Wspaniale przełamuje słodycz ciasta, idealnie gasi pragnienie.


Przepis znalazłam w miesięczniku "Moje gotowanie". Wszystkim bardzo smakowało. To jest tego typu ciasto, że z każdym dniem smakuje coraz bardziej. Galaretka powoduje, że nie wysycha, pozostaje cały czas w miarę wilgotne, pomimo, że zawiera dużo orzechów. Polecam!

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.