Mazurek śliwkowo - czekoladowy
Bardzo szybki mazurek, wystarczy zrobić kruche ciasto, a resztę wykończysz w mig. Jest pyszny, nie przesłodzony, i wiadomo - smakuje najlepiej po paru dniach.
zimne masło, pokrojone w kostkę - 100g
cukier puder - 50g
żółtko - 1szt
kwaśna śmietana 18% - 1/2 łyżki
czekolada toffi
Po schłodzeniu, rozwałkować ciasto, odłożyć trochę na zrobienie rantu. Przygotować tortownicę o średnicy 24-25cm, wyłożyć papierem.
Włożyć ciasto, wylepić spód blachy i na brzegu, wokół zrobić rant z uformowanego wałeczka z ciasta.
Piec w temperaturze 200st.C około 20 minut do uzyskania jasnozłotego koloru.
Kruche ciasto musi być dobrze wypieczone.
Po wystudzeniu ciasta, na środek wykładamy konfiturę, cały słoiczek, wyrównujemy i dowolnie dekorujemy.
Ja użyłam czekolady toffi, roztopiłam ją w misce, umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą i polałam wierzch mazurka.
UWAGI:
Przepis na kruche ciasto pochodzi z książki Moje Wypieki i Desery Dorota Świątkowska
Zmodyfikowałam ten przepis o gotową konfiturę ETERNO, bo jest tak wyśmienita, że nie ma potrzeby dodatkowo przyrządzać konfitury, zdecydowanie skraca to czas przyrządzania.
Mazurek możesz przyrządzać nie tylko z okazji Świąt Wielkanocnych, jest ciastem całorocznym, nadaje się na każdą okazję.
Do masy możesz użyć innej konfitury owocowej, myślę, że świetnie się sprawdzą np. powidła śliwkowe ETERNO, Truskawellę czy kwaskową, bardzo wyrazistą w smaku konfiturę pigwową ETERNO.
Ilość: 8 porcji
Czas: 40 minut z pieczeniem + 60 minut chłodzenie ciasta
Trudność: łatwe
Składniki:
Kruche ciasto:
mąka pszenna - 175gzimne masło, pokrojone w kostkę - 100g
cukier puder - 50g
żółtko - 1szt
kwaśna śmietana 18% - 1/2 łyżki
Na wierzch:
Śliwella - konfitura śliwkowo - czekoladowa ETERNOczekolada toffi
Przyrządzanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, w środek wbić żółtko, dodać cukier puder i śmietanę. Wymieszać, szybko zagnieść. Owinąć folię i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.Po schłodzeniu, rozwałkować ciasto, odłożyć trochę na zrobienie rantu. Przygotować tortownicę o średnicy 24-25cm, wyłożyć papierem.
Włożyć ciasto, wylepić spód blachy i na brzegu, wokół zrobić rant z uformowanego wałeczka z ciasta.
Piec w temperaturze 200st.C około 20 minut do uzyskania jasnozłotego koloru.
Kruche ciasto musi być dobrze wypieczone.
Po wystudzeniu ciasta, na środek wykładamy konfiturę, cały słoiczek, wyrównujemy i dowolnie dekorujemy.
Ja użyłam czekolady toffi, roztopiłam ją w misce, umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą i polałam wierzch mazurka.
UWAGI:
Przepis na kruche ciasto pochodzi z książki Moje Wypieki i Desery Dorota Świątkowska
Zmodyfikowałam ten przepis o gotową konfiturę ETERNO, bo jest tak wyśmienita, że nie ma potrzeby dodatkowo przyrządzać konfitury, zdecydowanie skraca to czas przyrządzania.
Mazurek możesz przyrządzać nie tylko z okazji Świąt Wielkanocnych, jest ciastem całorocznym, nadaje się na każdą okazję.
Do masy możesz użyć innej konfitury owocowej, myślę, że świetnie się sprawdzą np. powidła śliwkowe ETERNO, Truskawellę czy kwaskową, bardzo wyrazistą w smaku konfiturę pigwową ETERNO.
też miałam mazurek śliwkowo-czekoladowy, inny nieco niż Twój, ale z pewnością podobnie pyszny:)
OdpowiedzUsuń