Pieczone jabłko z pigwą


Wspaniały pomysł na deser, zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi ciastami. Dzisiaj widziałam podobny przepis w Ugotowanych na TVN i bardzo smakował, więc na prawdę polecam. Bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy mieć dobrą konfiturę.

Składniki:

Przyrządzanie:

Wydrylować jabłko, tak żeby nie przebić na wylot. Wypełnić owocami pigwy w syropie, dolać syrop do pełna. Posypać obficie cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze ok. 180st.C. Obserwujcie, żeby nie przypalić. 

W trakcie pieczenia możecie polewać jabłko syropem ze słoiczka z pigwy. Nadmiar syropu wspaniale karmelizuje się w piekarniku a zapach cynamonu rozchodzi po całej kuchni. polecam użyć cynamonu w laskach i zetrzeć go bezpośrednio przed pieczeniem.
II wersja 
to pieczone jabłko z Żurawiną z Pigwą.

Trzeba pilnować jabłka w piekarniku, jak tylko zauważycie, że pęka skórka to szybko wyjmijcie. Ja trochę przegapiłam i skórka jabłka mi się przypiekła, za to jabłko było bardzo miękkie, pyszne!

 SMACZNEGO!
Takie pieczone jabłko jest wspaniałą alternatywą szarlotki, przywołuje smaki i aromaty dzieciństwa. Zapach pieczonego jabłka i cynamonu wprowadza nas w wspaniały, świąteczny nastrój.
Dodaję do akcji:
 Z cynamonem 2013

Komentarze

Popularne posty

.

.

.

.