Pychotka, ciasto o którym każdy powie: rzeczywiście pychotka!
To ciasto nazywa się PYCHOTKA i jest tak pyszne, że każdy kto się nim zajada potwierdza adekwatność jego nazwy. Oryginalny przepis nie zawiera dodatków w postaci owoców, ja natomiast dodaję wiśnie i cytrynki żeby urozmaicić smak. Ciasto jest bardzo słodkie a owoce delikatnie łagodzą słodycz.
Ciasto wychodzi bardzo kruche i twarde, dlatego najlepiej przygotować je co najmniej dzień wcześniej, a najlepiej smakuje po paru dniach (ha, ha, ha - najsmaczniejsze jest wtedy jak już się kończy!).
CIASTO
margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Do utartej masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części i upiec. Piec bardzo krótko, ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st.C.
KREM
Cukier, mąkę i żółtka wymieszać z małą ilością mleka. Pozostałe mleko zagotować i wlać cienkim strumieniem wcześniej wymieszane składniki cały czas mieszając. Gotować przez chwilę na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzony budyń wymieszać z masłem, dodać aromat rumowy.
Na ostudzone ciasto (jedną część) położyć krem, rozsmarować, na wierzchu ułożyć pokrojone plasterki cytryny i odsączone wiśnie. Przykryć drugą połową ciasta. Przygotować lukier, polać wierzchnią warstwę. Ja przygotowuję lukier mieszając cukier puder puder z odrobiną gorącej wody. Wlewam część na ciasto, do pozostałej dolewam np. syropu z wiśni, żeby wyszedł drugi kolor i lukruję całe ciasto.
Udekorować dowolnie i odstawić w chłodne miejsce.
Ciasto wychodzi bardzo kruche i twarde, dlatego najlepiej przygotować je co najmniej dzień wcześniej, a najlepiej smakuje po paru dniach (ha, ha, ha - najsmaczniejsze jest wtedy jak już się kończy!).
Składniki:
CIASTO- 40 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 25 dag cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- olejek rumowy
- kostka masła
- 2 szklanki mleka
- 20 dag cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- olejek rumowy
Przyrządzanie:
CIASTO
margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Do utartej masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części i upiec. Piec bardzo krótko, ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st.C.
KREM
Cukier, mąkę i żółtka wymieszać z małą ilością mleka. Pozostałe mleko zagotować i wlać cienkim strumieniem wcześniej wymieszane składniki cały czas mieszając. Gotować przez chwilę na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzony budyń wymieszać z masłem, dodać aromat rumowy.
Na ostudzone ciasto (jedną część) położyć krem, rozsmarować, na wierzchu ułożyć pokrojone plasterki cytryny i odsączone wiśnie. Przykryć drugą połową ciasta. Przygotować lukier, polać wierzchnią warstwę. Ja przygotowuję lukier mieszając cukier puder puder z odrobiną gorącej wody. Wlewam część na ciasto, do pozostałej dolewam np. syropu z wiśni, żeby wyszedł drugi kolor i lukruję całe ciasto.
Udekorować dowolnie i odstawić w chłodne miejsce.
SMACZNEGO!
matkoo boskooo, nie masz pojęcia jak czasem zazdroszczę blogerkom talentu cukierniczego;/
OdpowiedzUsuńnoo, wygląda rzeczywiście pysznie ;)
OdpowiedzUsuń