Ciasto królewskie
CIASTO
30 dag margaryny
2,5-3 szklanki mąki
4 żółtka
1/2 szklanki cukru (ok. 120g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Konfitura owoce leśne ETERNO
orzechy: włoskie, arachidowe niesolone, laskowe, migdały
Połączyć wszystkie składniki. Ugniatać ciasto jak kruche. Zagnieść i podzielić na 2 części.
Surowe ciasto posmarować konfiturą. Z białek ubić pianę z 2 łyżkami cukru pudru. Wyłożyć na konfiturę. Posypać pokruszonymi orzechami.
Upiec (najlepiej 2 części oddzielnie) krótko w niskiej temperaturze. Około 20 - 25 minut w ok. 175 st.C.
KREM
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka (białka wykorzystuję do ciasta)
- masło
To ciasto możecie dowolnie modyfikować wykorzystując różne smaki konfitur.Idealne są konfitury owocowe, np. konfitura rabarbarowo-truskawkowa, konfitura pomarańczowa czy owocowa z migdałami. Polecam również konfitury owocowo - czekoladowe: Śliwellę i Truskawellę. Za każdym razem możesz wyczarować nowe, pyszne smaki.
Smacznego!
To ciasto jest wspaniałe na każdą okazję, na wszystkie przyjęcia, a szczególnie polecam na SYLWESTRA.
Dodaję przepis do akcji:
Sylwester 2013
ach, jak przyjemnie będzie z takim ciastem powitać Nowy 2014 ROK
z życzeniami, żeby pozostał cały taki słodki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.