Lody wiśniowe




Czas na wiśnie,  czas na lody wiśniowe :)

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) świeżych wiśni
  • 150 g cukru
  • 240 g pełnego jogurtu naturalnego

Przyrządzanie:

Wiśnie płuczemy, osuszamy, drylujemy.
Wsypujemy wiśnie i cukier do garnka i cały czas mieszając zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i zostawiamy na 5 minut, aż owoce puszczą soki i zmiękną.
Ostudzamy owoce, a kiedy będą zimne całość przekładamy do miksera, dodajemy jogurt i mieszamy na gładką masę.
Schładzamy w lodówce, przekładamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją. Bez maszynki trochę trudniej otrzymać właściwą konsystencją, bo lody nierównomiernie zamarzają. Radą na to jest wyjmowanie co godzinę masy i dokładne przemieszanie, powtarzamy tą czynność 3 razy. Przechowujemy w zamrażalniku. Podajemy w pucharkach, ozdobione owocami a najlepiej smakują polane konfiturą Wiśnie z Rumem.

Smacznego! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.