Lody wiśniowe
Czas na wiśnie, czas na lody wiśniowe :)
Składniki:
- 500 g (1/2 kg) świeżych wiśni
- 150 g cukru
- 240 g pełnego jogurtu naturalnego
Przyrządzanie:
Wiśnie płuczemy, osuszamy,
drylujemy.
Wsypujemy wiśnie i cukier do garnka i cały czas mieszając zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i zostawiamy na 5 minut, aż owoce puszczą soki i zmiękną.
Wsypujemy wiśnie i cukier do garnka i cały czas mieszając zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i zostawiamy na 5 minut, aż owoce puszczą soki i zmiękną.
Ostudzamy owoce, a kiedy
będą zimne całość przekładamy do miksera, dodajemy jogurt i mieszamy na gładką
masę.
Schładzamy w lodówce,
przekładamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją. Bez
maszynki trochę trudniej otrzymać właściwą konsystencją, bo lody
nierównomiernie zamarzają. Radą na to jest wyjmowanie co godzinę masy i
dokładne przemieszanie, powtarzamy tą czynność 3 razy. Przechowujemy w
zamrażalniku. Podajemy w pucharkach, ozdobione owocami a najlepiej smakują
polane konfiturą Wiśnie z Rumem.
Smacznego!
świetnie podane, wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuń