Sałatka z sosem tsatsiki
Jak ja lubię takie sałatki miszmasze! Proste do przyrządzenia, za każdym razem wychodzi coś innego, wystarczy, że dodam różne warzywa, połączę z różnymi przekąskami ETERNO i wymieszam za każdym razem z innym sosem. Wystarczy zmienić jeden ze składników a już mamy nowy smak!
mix sałat
papryka czerwona
pomidor malinowy
fasolka frażoletka
Morele w zalewie słodko - kwaśnej ETERNO
Śliwki w zalewie słodko - kwaśnej ETERNO
ser feta
Sos tsatsiki:
jogurt grecki
ogórek zielony
czosnek - 1 duży lub 3 małe ząbki
Sól, pieprz
SOS
Mój ulubiony, sekret tkwi w dobrze odciśniętym z soku ogórku, nie ma lepszej wersji - zapewniam.
Obieramy ogórka, ścierami na drobnych oczkach na tarce. Wkładamy do gazy i dobrze wyciskami, tak, żeby na koniec nie poleciała ani kropla soku. Odcedzony ogórek wrzucamy do miski, dodajemy jogurt grecki (tylko grecki lub bałkański - żaden inny się nie nadaje!). Przeciskamy czosnej i dodajemy. Solimy i pieprzymy do smaku (nie przedobrzyjcie z solą, pamiętajcie, że w ogórku na początku jest słabo wyczuwalna!). Mieszamy - sos gotowy.
Polewamy sałatkę sosem tsatsiki. Na koniec posypujemy pokrojone w paseczki morele i śliwki, które dodają słodko kwaśnego wyrazistego smaku!
Pyszności. Jak przyrządzicie za dużo, to oddzielnie przechowujcie w lodówce warzywa (pierwszą część ze sposobu przyrządzania), a oddzielnie sos tsatsiki. W ten sposób możecie szybko przygotować resztę sałatki i będzie wyglądać równie apetycznie. Ja przygotowuję większą ilość, rano wrzucam do pojemnika warzywa z fetą, polewam sosem i zabieram do pracy i mam problem z drugim śniadaniem z głowy.
Składniki:
Sałata:mix sałat
papryka czerwona
pomidor malinowy
fasolka frażoletka
Morele w zalewie słodko - kwaśnej ETERNO
Śliwki w zalewie słodko - kwaśnej ETERNO
ser feta
Sos tsatsiki:
jogurt grecki
ogórek zielony
czosnek - 1 duży lub 3 małe ząbki
Sól, pieprz
Przyrządzanie:
Wrzucamy na talerz mix sałat, dodajemy drobno pokrojoną paprykę, pomidory obrane ze skórki, pokrojone w plastry. Posypujemy odcedzoną fasolką. Kroimy w kostkę ser feta i posypujemy sałatkę. Ja układam wszystko warstwami jak tort, tak lubię jeść, a kto ma ochotę to może sobie na talerzu wszystko wymieszać.SOS
Mój ulubiony, sekret tkwi w dobrze odciśniętym z soku ogórku, nie ma lepszej wersji - zapewniam.
Obieramy ogórka, ścierami na drobnych oczkach na tarce. Wkładamy do gazy i dobrze wyciskami, tak, żeby na koniec nie poleciała ani kropla soku. Odcedzony ogórek wrzucamy do miski, dodajemy jogurt grecki (tylko grecki lub bałkański - żaden inny się nie nadaje!). Przeciskamy czosnej i dodajemy. Solimy i pieprzymy do smaku (nie przedobrzyjcie z solą, pamiętajcie, że w ogórku na początku jest słabo wyczuwalna!). Mieszamy - sos gotowy.
Polewamy sałatkę sosem tsatsiki. Na koniec posypujemy pokrojone w paseczki morele i śliwki, które dodają słodko kwaśnego wyrazistego smaku!
Pyszności. Jak przyrządzicie za dużo, to oddzielnie przechowujcie w lodówce warzywa (pierwszą część ze sposobu przyrządzania), a oddzielnie sos tsatsiki. W ten sposób możecie szybko przygotować resztę sałatki i będzie wyglądać równie apetycznie. Ja przygotowuję większą ilość, rano wrzucam do pojemnika warzywa z fetą, polewam sosem i zabieram do pracy i mam problem z drugim śniadaniem z głowy.
SMACZNEGO!
Jak ona apetycznie wygląda :))
OdpowiedzUsuń