Kruche ciasteczka z konfiturami

Przepyszne, tradycyjne kruche ciasteczka, które najlepiej smakują podane z konfiturami ETERNO. Ciastka warto mieć w słoiku dla niespodziewanych gości, ponieważ szczelnie zamknięte zachowują kruchość przez długie dni. Istnieje jednak niebezpieczeństwo, że znikną ze słoika, zanim w domu pojawią się goście...;-)

Ilość: ok. 24 sztuki
Czas przyrządzenia: 5 minut + 12 minut pieczenie
Trudność: łatwe

Składniki:

  • 360g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 16g cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 200g zimnego masła
  • słoiczek ulubionej konfitury ETERNO

Kruche ciasteczka z konfiturą

Kruche ciasteczka z konfiturą

Kruche ciasteczka z konfiturą

Przyrządzanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Z mąki, cukru, cukru wanilinowego, masła i żółtek zagnieć zwarte, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5cm, podsypując mąką, żeby nie przywierało do stolnicy. Foremkami o dowolnych kształtach wycinaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka możesz smarować konfiturą przed pieczeniem lub nakładać odrobinę po upieczeniu i wystudzeniu. Wybór należy do Ciebie :-) Blachę włoż do piekarnika na ok. 10-12 minut. Wystudź na kratce. 


Kruche ciasteczka z konfiturą

Kruche ciasteczka z konfiturą

Kruche ciasteczka doskonale smakują podane w towarzystwie herbaty z cytrynkami z rumem i cynamonem ETERNO lub kawy z syropem cynamonowym ETERNO

Kruche ciasteczka z konfiturą


Komentarze

  1. Bardzo przyjemny przepis, chętnie wyprubóję. Zapraszam do mnie <a href="http://ekokuchnia.blog.pl/>Eko Kuchnia</a>

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie na takie mam teraz ochotę:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za przesłanie komentarza. Wkrótce pojawi się pod postem. Zapraszam do śledzenia bloga ETERNO.

Popularne posty

.

.

.

.