Kruche ciasteczka z konfiturami
Przepyszne, tradycyjne kruche ciasteczka, które najlepiej smakują podane z konfiturami ETERNO. Ciastka warto mieć w słoiku dla niespodziewanych gości, ponieważ szczelnie zamknięte zachowują kruchość przez długie dni. Istnieje jednak niebezpieczeństwo, że znikną ze słoika, zanim w domu pojawią się goście...;-)
Ilość: ok. 24 sztuki
Czas przyrządzenia: 5 minut + 12 minut pieczenie
Trudność: łatwe
Składniki:
- 360g mąki pszennej
- 100g cukru pudru
- 16g cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 200g zimnego masła
- słoiczek ulubionej konfitury ETERNO
Przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Z mąki, cukru, cukru wanilinowego, masła i żółtek zagnieć zwarte, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5cm, podsypując mąką, żeby nie przywierało do stolnicy. Foremkami o dowolnych kształtach wycinaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka możesz smarować konfiturą przed pieczeniem lub nakładać odrobinę po upieczeniu i wystudzeniu. Wybór należy do Ciebie :-) Blachę włoż do piekarnika na ok. 10-12 minut. Wystudź na kratce.
Kruche ciasteczka doskonale smakują podane w towarzystwie herbaty z cytrynkami z rumem i cynamonem ETERNO lub kawy z syropem cynamonowym ETERNO.
Bardzo przyjemny przepis, chętnie wyprubóję. Zapraszam do mnie <a href="http://ekokuchnia.blog.pl/>Eko Kuchnia</a>
OdpowiedzUsuńWłaśnie na takie mam teraz ochotę:)
OdpowiedzUsuń